facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 17:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Zece cezari. Imparatii romani de la Augustus la Constantin cel Mare - Barry Strauss - Editura Polirom

Zece cezari. Imparatii romani de la Augustus la Constantin cel Mare - Barry Strauss - Editura Polirom

Autori: Barry Strauss
59,95 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-46-8139-6
Editura: Polirom
Numar pagini: 416
Data aparitiei: 2021
Limba: Romana
Format carte: 150 x 225
Tip coperta: Cartonata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Zece cezari. Imparatii romani de la Augustus la Constantin cel Mare scrisa de Barry Strauss a aparut la edituraPolirom in anul2021 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

... senatul s-a miscat repede pentru a desemna pe unul dintre membrii lui drept succesor al lui Domitian. Marcus Cocceius Nerva era un politician experimentat, provenit dintr-o familie veche si distinsa. De doua ori consul, era un curtean si un supravietuitor care rezistase pe vremea lui Nero, Vespasian si Domitian. Parea deci ca statul ar fi pe o mana sigura.

Nerva a facut pe plac Senatului eliberand prizonieri, oferind despagubiri pentru vechi procese de tradare si promitand sa nu mai aiba loc asemenea procese pe viitor. A fost pe placul poporului prin repartitiile de grane si pamanturi si prin implementarea altor programe sociale. Potrivit istoricului Tacitus, Nerva a reusit sa combine ceea ce paruse imposibil - libertate si putere imperiala.
 
Dar armata il simpatizase pe Domitian si nu s-a lasat impresionata. O armata aproape ca se razvratise la moartea sa, iar alta era in mainile unui guvernator de provincie in care nu se putea avea incredere. In 97, Garda Pretoriana a decis ca e momentul potrivit pentru a razbuna asasinarea lui Domitian.
 
Razvratindu-se, pretorienii l-au asediat pe Nerva in palatul lui si l-au fortat, impotriva vointei sale, sa-i denunte pe vinovati, pe care i-au si executat, torturandu-l mai intai pe unul dintre ei. Apoi l-au obligat pe Nerva sa le multumeasca public pentru fapta lor.
 
Recunoscandu-si slabiciunea, Nerva s-a sfatuit cu consilierii sai si a decis sa nu abdice. in schimb, si-a ales un succesor. Avea peste saizeci de ani, era vaduv si nu avea copii, asa ca s-a orientat spre un outsider. Dupa ce a decis, s-a dus la Rostrele din For si a proclamat cu voce tare: „Numai bine si fericire pentru Senatul si poporul roman! il adopt pe Marcus Ulpius Nerva Traianus”.
 
Celalalt eventual candidat apartinea, cel mai probabil, unei factiuni opuse lui Nerva. Traian era un apropiat politic si fiul unui tata faimos, cu un palmares personal impresionant. Nu in ultimul rand, dispunea de un numar de legiuni pregatite sa marsaluiasca asupra Romei la ordinul sau, asadar alegerea lui asigura pacea cetatii.
 
Alegerea lui Nerva a fost un exercitiu tipic de pragmatism roman. Fara sa produca o agitatie inutila, a depasit doua bariere. Pentru prima data, un imparat adopta un fiu care nu se inrudea cu el nici prin sange, nici prin alianta. Si pentru prima data nominaliza un succesor din afara hotarelor Italiei.
 
Dar, intr-un sens mai profund, Traian reprezenta continuitatea, deoarece armata era adevaratul motor al schimbarii. Ca de obicei, armata era cea mai egalitara si mai inovativa forta din societatea romana.
 
Nerva i-a trimis lui Traian un inel de diamant drept simbol al adoptiei, impreuna cu o scrisoare in care i-a cerut, intr-o maniera indirecta si eleganta, sa-l razbune pentru umilirea lui de catre preto-rieni. I-a conferit lui Traian titlurile de Caesar si Imperator, consacrandu-l succesorul sau. intre timp, Nerva i-a asigurat lui Traian pozitia constitutionala de succesor prin convocarea Senatului pentru a-l investi cu puterea si autoritatea necesare...
 
CUPRINS:
 
Cronologia celor zece imparati    
Harti    
Prolog: O noapte pe Colina Palatina    
1.    Augustus, intemeietorul  
2.    Tiberius, tiranul
3.    Nero, animatorul    
4.    Vespasian, omul din popor   
5.    Traian, optimus princeps    
6.    Hadrian, grecul  
7.    Marcus Aurelius, filosoful
8.    Septimius Severus, africanul   
9.    Diocletian, omul marii divizari   
10.    Constantin, crestinul    
Epilog: Fantomele din Ravenna   
Multumiri   
Personajele  
Arborele familiilor imperiale    
Note    
Nota despre surse  
Creditele ilustratiilor   
Index

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...