Scrieti o recenzie
Tribulatiile unui calator strain in Romania (1971 - 2017) - Claude Karnoouh - Editura Sedcom Libris
Cartea Tribulatiile unui calator strain in Romania (1971 - 2017) scrisa de Claude Karnoouh a aparut la editura Sedcom Libris in anul 2020 si face parte din categoria Memorii si eseistica.
„Bucuresti, inceputul lui 2015. Iata, m-am hotarat! Am sa-mi rescriu jurnalul din Romania. Totusi nu va fi propriu-zis un jurnal, doar o inlantuire de teme legate mai mult sau mai putin logic, de experienta mea existentiala, ca de altfel, in mod direct, si de experienta mea profesionala, aceea a tehnicii antropologice, de munca mea in invatamant, de viata cotidiana a unui simplu cetatean care traieste in strainatate (a unui „expat”, cum se spune trivial in presa vremurilor noastre postmoderne). Stiu ca astfel de meditatii – dublate de observatii critice – nu constituie o cale prea buna de a-ti face multi prieteni... Dar cine nu are dusmani, cum scria Nietzsche, nu stie ce e viata adevarata, viata fiindu-i atunci infundata in cenusiul mediocritatii, modelandu-se dupa conformismul general al momentului, fie el si conformismul unei opozitii aparent critice, dar incurajate de Principe cu scopul de a linisti adevaratele opinii ale revoltei in act. Uitam prea adesea ca, in mijlocul furtunii, se naste creatia, adica forta unui suflet in cautarea frumusetii: Kampf ist der Seele fortwahrende Nahrung, und si weis sich aus ihm noch genug Süses und Schönes heraussunehmen (Friedrich Nietzsche, Über Stimmungen: „Conflictul este hrana neperisabila a sufletului, atunci cand acesta e in stare sa extraga de aici suficienta dulceata si frumusete”). Este exact contrariul bine-cunoscutei prudente universitare care, cu exceptiile de rigoare, sfarseste prin a dilua totul in convenienta si platitudinea tuturor conformismelor.
De-a lungul diverselor mele sejururi romanesti – odata decizia luata de a pleca in Romania pentru a intreprinde, in iulie 1973, studii de antropologie pornind de la un „teren etnologic” si, dupa opt ani de absenta (1982 – 1990) „datorati” solicitudinii Securitatii fata de mine, in timpul anilor ce au urmat loviturii de stat numite Revolutie, cand buni prieteni m-au chemat, in primavara lui 1990, sa predau filosofia culturii si antropologia culturala la Cluj –, am tinut, cu mai multa sau mai putina regularitate, un jurnal sau, pur si simplu, am asternut note disparate in micile mele carnete, insemnari ce au continuat dupa mutarea mea la Bucuresti, din 2008 pana azi. In anumiti ani, nu am scris aproape nimic; in altii, mai ales in perioada de inceput, am scris mult mai mult. Cu toate acestea, am insemnat mai mereu pe hartie urme, capete de fraze ca sa-mi pot aminti de cutare sau cutare intalnire, de cutare sau cutare situatie, de cutare sau cutare sentiment, senzatie, aversiune, atractie, miros, culoare etc. Prin urmare, sunt de acord, aceste amintiri nu au continuitate, trebuie luate ca o succesiune de tablouri si de miniaturi care fac dintr-o experienta existentiala un puzzle cu piese imprastiate, acela al vietii mele...
La cateva saptamani dupa cea de-a doua sosire a mea in Romania, in iulie 1973 (prima mea vizita, in iunie 1971, nu fusese decat o calatorie de doua saptamani, cu ocazia unui colocviu franco-roman de etnologie si sociologie), am simtit nevoia imperioasa de a descrie sentimentele incercate, oamenii intalniti, situatiile noi, deopotriva surprinzatoare, comice sau angoasante, ori, pur si simplu, caraghioase, cu care ma confruntasem. Asta s-a intamplat de-a lungul a noua ani sub regimul comunist, in prima parte a ultimelor sale doua decenii. Este unul dintre motivele pentru care o parte dintre aceste pagini se prezinta drept o marturie in sensul cel mai literal, si nu ca un fel de adaos „parastiintific” la munca mea propriu-zisa de antropolog, chiar daca, in diversele mele lucrari, am relatat franturi de amintiri legate de experientele mele existentiale. Randurile acestea se doresc a fi reflexii ale traversarii unei epoci, experienta ce n-a insemnat niciodata (sau, mai bine zis, aproape niciodata) turism, ci doar un mod de viata, un amestec de aventura si de chemare (Beruff). La urma urmei, aceasta tara, Romania, istoria sa, cultura sa, in sensul cel mai general, deopotriva cultura sa inalta (literatura, pictura, muzica si poezie, filosofie si stiinte umane, etnologie, istorie, sociologie etc.) si cultura sa populara mi-au ocupat, vreme de douazeci si cinci de ani, mare parte din ganduri. Uneori, tara aceasta a mobilizat ceea ce era esential in viata mea intelectuala si spirituala si, in acelasi timp, desi nu fara rest, o parte deloc neglijabila a vietii mele afective si amoroase, a prieteniilor mele.” (Claude Karnoouh)
„Candva, Hegel ne poruncise sa gandim asupra timpului nostru; as mai spune ca, pentru a incerca sa-ti intelegi epoca, e neaparat nevoie sa gandesti impotriva timpului tau, caci, cum scria Bertrand Russel, o opinie este justa nu pentru faptul ca ea este majoritara. Aici, acest «impotriva» nu e gandit, nici trait, ca o opozitie frontala de tipul teorie impotriva teoriei, ca in politica sau ca in cazul unei „disputatio” filosofice medievale ori, mai rau, ca atunci cand aceasta opozitie se articuleaza in jurul meschinariei resentimentului, ci e gandit (si trait) ca deplasare a intrebarii formulate retroactiv, pastrand in minte aceasta observatie esentiala a istoricului si martirului Marc Bloch, extrasa din stimulativa sa lucrare intitulata „Une étrange défaite” („O ciudata infrangere”): «Intotdeauna oamenii sunt mai aproape de epoca lor decat de aceea a parintilor»; ceea ce inseamna ca ei sunt intotdeauna gata sa tradeze principiile parintilor – dintr-un trecut de demnitate si curaj, poate – pentru gloria efemera a unui prezent condus de teama, invidie, gustul profitului si al puterii.” (Claude Karnoouh)
Data aparitiei | 2020 |
---|---|
Editura | Sedcom Libris |
ISBN | 978-973-670-592-2 |
Numar pagini | 210 |
Tip coperta | Brosata |
Traducator | Bianca Cernat |
Transport Gratuit | Nu |
Ratings & Reviews
Scrieti o recenzie