facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Trei secole de gastronomie romaneasca. De la Muhalebiu si schembea la volovan si galantina

Trei secole de gastronomie romaneasca. De la Muhalebiu si schembea la volovan si galantina

Autori: Doina Popescu
55,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-47-2744-5
Editura: Paralela 45
Numar pagini: 245
Data aparitiei: 2018
Limba: Romana
Format carte: 200x250
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Trei secole de gastronomie romaneasca. De la Muhalebiu si schembea la volovan si galantina scrisa de Daniela Ulieriu, Doina Popescu a aparut la edituraParalela 45 in anul 2018 si face parte din categoriaGastronomie.

Lucrarea de fata isi propune restaurarea bucatariei romanesti de mare rafinament. Prin aceasta carte, autoarele reusesc sa raspunda la o intrebare interesanta: Unde ar fi ajuns bucataria romaneasca daca nu ar fi fost anii de comunism cu mancaruri de cantina muncitoreasca? Fragment din lucrare: Exista bucatarie romaneasca? M-am intalnit des in ultima perioada cu domnul P.; restaurantul nostru a lansat un proiect care propune redefinirea gastronomiei romanesti. Mese pline de mancaruri traditionale romanesti, gatite dupa carti de bucate din secolul al XIX-lea au constituit si constituie cadrul de lucru. Alaturi de multi altii care s-au alaturat initiativei, domnul P. s-a aratat entuziasmat, oferindu-si sprijinul neconditionat. Un real castig, mi-am zis: intelectual fiind, critic gastronomic de formatie frantuzeasca, bon viveur dintr-o familie de exceptie. ,, Am sa scriu niste texte ce vor servi Cauzei", mi-a promis. Deunazi, mancam neatent niste chiftele, concentrat fiind pe lectura articolului domnului P., primul din seria promisa. Am inlemnit, chiftelele sunt turcesti?! Am inghitit rusinat si speriat. Am voie chiftele? Imi permite religia? Ce mama, ce bunica, ce matusi denaturate am avut! Mama gatea cu mandrie si pricepere, mereu vesela si cantand cu tigaia in mana, inconstienta de infractiune, chiftele turcesti din felica de porc, cu mult marar si miez de paine, dupa o reteta aflata in familie de peste o suta de ani. Zacusca matusii Julieta, facuta toamna sub ochiul vigilent al bunicii Smaranda, nu era a matusii Julieta. Matusa Julieta facea zacusca ruseasca; ciudat, n-avem rusi in familie. Tata, frigotehnist de meserie, care indopa gastele cu miez de nuca saptamani de-a randul si le mai si imbata inainte de sacrificare cu un toi de cognac (pardon... vinars), obtinand astfel foie gras, plagia, in fapt, reteta lui Escoffier, citita pe ascuns si in original. Mamaliga, supa pescareasca, drobul, sarmalele, ghiveciul, ciorbele de burta sau potroace, prezente toate din vremuri imemoriale pe mesele noastre mai mult sau mai putin festive s-au dovedit a fi toate de import.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...