facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii - Gabriel Liiceanu - Editura Humanitas

Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii - Gabriel Liiceanu - Editura Humanitas

57,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-50-6327-6
Editura: Humanitas
Numar pagini: 408
Data aparitiei: 2019
Limba: Romana
Format carte: 140x210
Tip coperta: Cartonata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii scrisa de Gabriel Liiceanu a aparut la edituraHumanitas in anul2019 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Precizari metodologice

Pe drept cuvant s-a observat ca situatia in care se afla conceptul de tragic este aceea din dialogurile platoniciene de tinerete, in care interlocutorii lui Socrate nu pot da seama de cuvinte si concepte invocate la tot pasul in practica lor lingvistica. Aceasta stare confuza explica si ratiunea unei cercetari care-si propune sa dea un raspuns la intrebarea "ce este tragicul". Orice demers teoretic este urmarea unei insatisfactii fata de starea unui concept sau de stadiul in care se afla cunoasterea unei realitati. Omul obisnuit sau tragediograful opereaza in experienta curenta cu un concept al tragicului despre care, intrebati find, nu sunt capabili sa-l defineasca cu o rigoare satisfacatoare. Daca facem deocamda abstractie de existemta unei cercetari specializate in problema tragicului si consideram starea in care se afla conceptul "in lume", in realitatea functionarii lui, atunci suntem obligati sa constatam ca el este vehiculat in ordinea unui sens difuz si a unui consens empiric si ca, desi il invocam la tot pasul, nu stim de fapt ce este tragicul: conceptul neelaborat al tragicului se afla undeva intre existenta tragicului si stinta lui.

Asa stand lucrurile, prima problema care se ridica in fata cercetarii este legata de metoda: cum sa procedam pentru a afla ce este tragicul? Care este metoda optima necesara pentru constituirea unui concept riguros al tragicului?

Poate fi natura tragica? Dar zeii pot fi? Sau daca numai omul poate fi tragic, daca nu exista o tragedie mineralelor sau una a florilor, daca animalele nu participa la scenarii tragice decat alegorizate sau umanizate de noi, daca, in sfarsit, nimeni nu s-a gandit la un Dumnezeu tragic (poate cu exceptia lui Eduard von Hartmann), atunci ce zona a fiintei reprezinta umanul ca purtator privilegiat al valorilor tragice? De ce este omul alesul intru tragic al fiintei? De ce in aceasta intruchipare a ei, doar, trebuie sa se uneasca si sa prolifereze tragicul?

Intreaga teorie a tragicului nu este posibila fara raspunsul la intrebarea carei zone a fiintei ii apartine tragicul si de ce anume doar ei. Discursul despre tragic incepe, asadar, cu descrierea configuratiei umane in ordinea reala si posibila a fintei; deci cu o geografie a fiintei in vederea unei topografi a tragicului.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...