facebook portokal

Contact: 0232 217 900

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

TRANSPORT GRATUIT la comenzi mai mari de 150 lei!
Nou
  • sodoma-ancheta-in-inima-vaticanului-frederic-martel-editura-rao

Sodoma - Ancheta in inima Vaticanului - Frederic Martel - Editura Rao

65,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-606-006-359-9
Editura: Rao
Numar pagini: 688
Data aparitiei: 2020
Limba: Romana

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Sodoma - Ancheta in inima Vaticanului scrisa de Frederic Martel a aparut la edituraRao in anul2020 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Celibatul preotilor catolici, interzicerea de catre Biserica a folosirii metodelor de contraceptie, musamalizarea abuzurilor sexuale, demisia papei Benedict al XVI-lea, misoginia clerului, eliminarea vocatiilor sacerdotale, rezistenta fata de reformele papei Francisc – toate acestea au un punct comun. Un secret bine pastrat de multa vreme poarta un nume biblic: Sodoma, orasul distrus de Dumnezeu ca pedeapsa pentru homosexualitatea locuitorilor lui. Or, astazi, Vaticanul ocroteste cea mai mare comunitate homosexuala din lume. Timp de patru ani, Frédéric Martel a realizat, intre zidurile Vaticanului si in 30 de tari catolice, o ancheta care reuneste marturiile a zeci de cardinali si sute de episcopi si preoti. Aceasta lucrare dezvaluie fata nestiuta a Bisericii: un sistem cladit, de la liceele teologice si pana la cetatea Vaticanului, pe o viata dubla: homofobia radicala afisata, pe de o parte, si homosexualitatea practicata de persoane din randul clerului, pe de alta parte. E dificil de stabilit care este amploarea acestei schizofrenii a Bisericii: cu cat un prelat este mai agresiv in public fata de homosexuali, cu atat este mai probabil ca el, in viata sa personala, sa fie homosexual.

„Rigiditatea ascunde intotdeauna ceva: de cele mai multe ori, o viata dubla.“ Cuvintele papei Francisc se refera la un secret pe care aceasta ancheta tulburatoare il dezvaluie pentru A close up of a logo Description automatically generatedprima data.   odoma a fost publicata douazeci de limbi si cincizeci de tari.

Fragment din lucrare:

" Cruciada impotriva homosexualilor

Chiar in momentul cand Ioan Paul al II‑lea il protejeaza pe Marcial Maciel si o parte din anturajul lui acosteaza garzi elvetiene si se lasa in voia dezmatului, Vaticanul isi incepe marea batalie impotriva homosexualilor.

Razboiul acesta nu are nimic nou. Fanatismul antisodomit exista inca din Evul Mediu, ceea ce nu a impiedicat ca zeci de papi sa fie banuiti de a avea astfel de inclinatii, inclusiv Pius al XII‑lea si Ioan al XXIII‑lea – regula ramane ca o mare toleranta interna sa fie dublata de aspre critici indreptate celor din afara. Biserica a fost intotdeauna mai homofoba in vorbe decat in practicile pro‑priului cler.

Totusi, acest discurs public al catolicismului devine tot mai rigid la sfarsitul anilor ’70. Biserica a fost luata pe nepregatite de revolutia moravurilor pe care nici nu a anticipat‑o si nici nu a inteles‑o. Papa Paul al VI‑lea, care nu era foarte clar in privinta subiectului, reactio‑neaza din 1975 prin celebra „declaratie“ Persona Humana, care se inscrie in dinamica enciclicei Humanæ Vitæ: celibatul preotilor este confirmat, castitatea pretuita, relatiile sexuale inaintea casatoriei sunt interzise si homosexualitatea este blamata cu violenta.

In mare masura, si in plan doctrinal, pontificatul lui Ioan Paul al II‑lea (1978‑2005) se inscrie in aceasta continuitate. Dar el o agra‑veaza printr‑un discurs din ce in ce mai homofob, chiar cand insusi anturajul sau se lanseaza intr‑o noua cruciada impotriva comunitatii  (Angelo Sodano, Stanislaw Dziwisz, Joseph Ratzinger, Leonardo Sandri, Alfonso López Trujillo sunt, printre altii, in plina activitate).

Inca din anul alegerii sale, papa opreste dezbaterea. Intr‑un dis‑curs din 5 octombrie 1979, rostit la Chicago si adresat tuturor epis‑copilor americani, ii invita pe acestia sa condamne actele asa‑zise „contra naturii“: „Ca pastori plini de compasiune, ati avut tot drep‑tul sa spuneti ca «activitatea homosexuala, spre deosebire de incli‑natia homosexuala, este rea din punct de vedere moral». Prin lamurirea acestui adevar, ati dovedit care este adevarata mila a lui Hristos; nu i‑ati tradat pe cei care, din cauza homosexualitatii, se confrunta cu probleme morale rusinoase, cum ar fi fost cazul daca, in numele intelegerii sau al milei, sau din orice alt motiv, ati fi dat false sperante fratilor sau surorilor noastre“. (Vom retine formula „sau din orice alt motiv“, care ar putea fi o aluzie la moravurile bine cunoscute ale clerului american.)" 

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...
Lei
Inscrie-te la newsletter
5% discount pe care il poti folosi la prima comanda de pe site in termen de 5 zile.
Aboneaza-te
Coupon: