facebook portokal

Contact: 0232 217 900

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Manastirea Barnova - Patru secole de istorie - Catalin Valeriu Ciobanu - Editura Sedcom Libris

Manastirea Barnova - Patru secole de istorie - Catalin Valeriu Ciobanu - Editura Sedcom Libris

35,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-670-579-3
Editura: Sedcom Libris
Numar pagini: 144
Data aparitiei: 2020
Limba: Romana
Format carte: 140x210
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Manastirea Barnova - Patru secole de istorie scrisa de Catalin Valeriu Ciobanu a aparut la edituraSedcom Libris in anul 2020 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

„Iasul e, inainte de toate, o biserica – biserica bisericilor trecutului nostru”, scria cel mai mare istoric roman, titanul gandirii romanesti, Nicolae Iorga, iar in acest orizont al sacralitatii se inscrie ‒ cu impresionanta sa istorie personala de peste patru secole ‒ si Manastirea „care se cheama Barnova, unde este hramul Sfantului si slavitului mucenic Ioan cel Nou… (si care) s-a inscris in Iasi, in anul 7137 (=1628), noiembrie, 11 zile”, zidita cu piatra scoasa de sub dealul Pietrariei, ca si majoritatea temeliilor si zidirilor vechi ale Iasului, de catre primul sau ctitor, evlaviosul domn al Moldovei, Miron Barnovschi-Movila (1626 ‒ 1629, 1633) care, asa cum scria cronicarul Miron Costin, in Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda incoace: „manastiri si biserici cate au facutu, asea in scurta vreme, nice unu domnu n-au facutu. Facutu-au alti domni si mai multe, iara cu mai indelungate vremi, in 40 de ani unii, altii in 20 de ani, iara el in 3 ani” si care avea sa fie decapitat, cinci ani mai tarziu de la facerea Barnovei, la Constantinopol, in ziua de 2 iulie 1633.
Manastirea va fi terminata de domnitorul Eustratie Dabija (1661 ‒ 1666), implinindu-se, astfel, voia lui Miron Voda Barnovschi, marturisita in testamentul intocmit pe cand acesta se afla ostatic al otomanilor si in care se arata ca „Sfanta Monastire Barnova, care este inceputa de noi vedem ca, dupa vremuri ce statura, ca alt nime nu va putea sa o savarseasca, numai putere domneasca. Pentru aceea de va alege Dumnezeu un domn crestin, ca acela sa savarseasca, Dumnezeu sa-i vie intr-ajutor. Monastirea cea de lemn ce s-au facut intaiu, sa aiba acesti boieri a o socoti si intari”.


In ciuda valoroasei sale tinute de patrimoniu istoric, religios si cultural, Manastirea Barnova nu a avut inca sansa de a-si schimba zodia nefericita nici intr-un secol luminos asa cum este sau cum pare a fi cel contemporan ‒ secolul al XXI-lea ‒, un secol profund european si deschis investitiilor care sunt sustin cu larghete restaurarea monumentelor istorice de mare importanta pentru comunitatile umane. Pentru Manastirea Barnova pare ca timpul faptelor a ramas chircit intr-o firida a uitarii si ca nimic nu s-a putut schimba in beneficiul sau, iar vorbele lui Catalin Valeriu Ciobanu, autorul acestei carti care sterge colbul uitarii de pe o manastire uitata prin codrii vechi ai Iasului, se impletesc cu iubire si cu revolta, deopotriva, cu cele ale unui alt monograf-cronicar al Iasului, N. A. Bogdan. Le reproducem si noi, iata, inca o data, pentru ca ni se pare ca sunt si astazi la fel de dureros de actuale si fara de ecou ca si acum o suta de ani cand acesta se apleca sa le scrie cu multa dragoste si grija pentru orasul care a adoptat printr-insul un alt botosanean ajuns celebru: „Ce pacat ca un monument asa de frumos cum este acesta, asa de impunator, trainic si vrednic de a fi cercetat de lume sta mai desert cu anii; (…) cu nepasarea celor ce ar trebui sa vegheze asupra unor atari sfinte locasuri”. (Redactor-sef Alina Hucai)

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...