facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Lectii americane - Italo Calvino - Editura Humanitas

Lectii americane - Italo Calvino - Editura Humanitas

Autori: Italo Calvino
35,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-50-6277-4
Editura: Humanitas
Numar pagini: 215
Data aparitiei: 2019
Limba: Romana
Traducator: Oana Bocsa Malin
Format carte: 130 x 200
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Lectii americane scrisa de Italo Calvino a aparut la editura Humanitas in anul 2019 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Lucrarea de fata aduce in lumina necesitatea clasicilor in existenta umana. Dialogurile pe care le poarta cu proprii clasici subliniaza aceasta nevoie ce nu poate fi suplinita in niciun chip. Alaturi de clasicii literaturii europene, occidentale, el isi indreapta atentia si catre domeniul stiintific, antropologic, filozofic, psihanalitic, impletind cunoasteri diferite.

Fragment din lucrare:

Renasterea shakesperiana cunoaste influenta astrelor, care pun in legatura macrocosmosul si microcosmosul, de la firmamentul neoplatonic la spiritele metaleor care se transforma in creuzetul alchimistilor. Mitologiile clasice pot foarte bine sa ne procure repertoriul lor de nimfe si driade, dar mitologiile celtice sunt cu siguranta mai bogate in inchipuirea celor mai ingenioase forte ale naturii, cu elfii si zanele lor. Acest fundal cultural (ma gandesc, de buna seama la fermecatoarele studii ale lui Fraces Yates despre filozofia oculta a Renasterii si la ecourile sale in literatura) explica de ce in Shakespeare se poate afla exemplificarea cea mai bogata a temei mele. Si nu ma gandesc acum doar la Puck si la toata fantasmagoria din Visul unei nopti de vara, ori la Ariel si la toti cei care "are such stuff/ As dreams are made on" ("plamada sunt precum cea din care/ facute-s visele"), ci mai ales la acea modulatie lirica si existentiala aparte care permite contemplarea propriei drame ca din afara si dizolvarea ei in melancolie si in ironie.

Greutatea imponderabila despre care am vorbit in legatura cu Cavalcanti isi face din nou aparitia in epoca lui Cervantes si a lui Shakespeare: este acea conexiune speciala intre melancolie si umor, care a fost studiata in Saturn an Melancholy de Klibansky, Panofsky, Saxl. Dupa cum melancolia este tristetea devenita usoara, la fel si umorul este comicul care si-a pierdut masivitatea corporala (acea dimensiune a carnalitatii umane care totusi ii face pe Boccaccio si pe Rebelasi sa fie uriasii care sunt) si pune la indoiala eul si lumea si intreaga retea de relatii care o alcatuiesc.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...