facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 17:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Iarna cu fulgi insangerati - Gabriel Chiriac - Editura Sedcom Libris
  • Iarna cu fulgi insangerati - Gabriel Chiriac - Editura Sedcom Libris

Iarna cu fulgi insangerati - Gabriel Chiriac - Editura Sedcom Libris

39,50 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-670-596-0
Editura: Sedcom Libris
Numar pagini: 458
Data aparitiei: 2020
Limba: Romana
Format carte: 130x200
Tip coperta: Brosata

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Iarnacu fulgi insangerati scrisa de Gabriel Chiriac a aparut la edituraSedcom Libris in anul2020 si face parte din categoriaBeletristica.

Romanul istoric „Iarna cu fulgi insangerati” focalizeaza obiectivul narativ pe un subiect tratat cu mai putina sinceritate pana in 1989, perioada in care, timp de 40 de ani, in scoala romaneasca s-a predat o istorie falsificata si rescrisa pentru a corespunde cerintelor ideologice ale regimului comunist. Este vorba despre atmosfera tulbure a anilor cumpliti de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, din Romania anilor 1944 ‒ 1945 si de pe frontul din estul Slovaciei.

Din respect fata de cititor si conceptul de carte de istorie adevarata, autorul reconstituie cu o precizie de ceasornicar si cu o capacitate descriptiva aproape cinematografica, datorata documentarii exhaustive intreprinse cu pasiunea cunoasterii si a dorintei de redare cu fidelitate a epocii in care se desfasoara actiunea, o mica parte din dramele umane provocate de furi-bunda inclestare a vointelor si deciziilor marilor puteri ale lumii.

In acest teatru sumbru al jocului de-a viata si de-a moartea, este proiectata in prim-plan povestea de dragoste dintre locotenentul Marius Radulescu, un adevarat gentleman si un erou de factura clasica care nu poate functiona in afara polilor morali ai onoarei, datoriei, demnitatii, responsabilitatii, patriotismu-lui real, asumat, nu de circumstanta, a sinceritatii, fidelitatii si respectului fata de oameni si idealuri, si frumoasa, voluntara, inteligenta si nonconformista Smaranda Hagiaturian, unica mostenitoare a unei familii foarte bogate. Ce s-a intamplat cu ei, cum a supravietuit iubirea lor, asta ramane de aflat daca vom citi pana la capat cartea. Lucru care, desigur, se va intampla, pentru ca, odata deschisa, dincolo de o lectura placuta si atractiva, cartea va capta prin valoarea sa instructiva, tributara adevarului, nicidecum mistificarii.

Merita sa treaca din mana in mana si din generatie in generatie. Nu o spune nici autorul, nici editorul, ci povestea in sine care va trece, cu siguranta, si proba timpului.

 

DESPRE AUTOR

Gabriel Chiriac este expert acreditat de Ministerul Culturii in conservarea bu-nurilor din patrimoniul cultural national si conservare-restaurare lemn din monumente de arhitectura populara. Isi desfasoara activitatea la Centrul de Cercetare si Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi.

A urmat Facultatea de Teologie Ortodoxa, Sectia Arta Sacra si un Master in acelasi domeniu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

In 2015, cu ocazia implinirii a 40 de ani de la infiintarea Centrului de Cercetare si Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, a primit Diploma de Excelenta acordata „pentru intreaga activitate depusa in serviciul culturii nationale”.

AUTORUL DESPRE CARTE

 „Am ales sa scriu romanul nu in formatul clasic, victima ‒ calau, atat de drag secolului al XX-lea, ori in maniera hollywoodiana baieţi buni versus baieţi rai. Evenimente banale, din viaţa de zi cu zi, nu neaparat legate de razboi, iţi demonstreaza ca prietenul poate fi un duşman şi invers, duşmanul poate sa-ţi fie prieten. Dincolo de dorinţa mea de a inţelege ce s-a intamplat atunci, nu am dorit sa justific sau sa condamn, ci sa arat intr-o maniera onesta si impartiala lucrurile aşa cum s-au petrecut. Scopul meu principal a fost sa prezint in paginile carţii imaginea reala a omului, a simplului cetaţean al umanitaţii, captiv in haosul apocaliptic specific unei conflagraţii şi su-pus instinctului de conservare care coordoneaza la unii mai puţin, la alţii mai mult, acţiunile, faptele, hotararile. Fara accente patriotarde sau flatante. Cat de bine am reuşit, numai cititorii o pot spune.”

„Indiferent cat de mult s-ar scrie despre istoria poporului tau, niciodata nu va fi destul. O ţara, o naţiune fara ancore veridice in trecut nu are decat, cel mult, un viitor nesigur. Este purtata haotic de voia valurilor, fara nicio direcţie ferma. Trebuie sa ne asumam trecutul, cu bunele şi relele lui, dar sa-l judecam cu obiectivitate şi responsabilitate. Numai aşa ne putem apara de acuzaţii nedrepte, culpabilizari sau exagerari. Tocmai de aceea avem nevoie de cuvinte scrise astazi, despre trecut, pentru viitor.” (Gabriel Chiriac)

Pareri clienti

1 Articol(e)

pe pagina
Formidabila carte Review by IOAN CRISTIAN
Price
Value
Quality
O carte exceptionala, foarte bine documentata si foarte bine scrisa. O poveste despre onoare, curaj, dragoste dusa la infinit, punctata cand trebuie in text cu personaje si momente adevarate petrecute in cel de-al doilea razboi mondial, care pot fi un punct de plecare pentru orcine doreste sa aprofundeze o anumita etapa din aceasta etapa pe care a trait-o lumea, si in special Romania. Descrerea luptei dintre om si natura (si aici ma refer atat la vremea de iarna cat si la lupta cu lupul) este extraordinara. Redarea luptelor teribile intre cele doua tabere este descrisa la un nivel la care multi nu au curajul sa o prezinte, dar tocmai acest lucru arata dramatismul acelor vremuri si arata teribilele zile prin care au trecut simpli soldati care au dus greul acestui razboi nemilos. Citind-o parca am vazut un film. O lectura formidabila pe care o recomand cu placere. (Pus la data 31.12.2020)

1 Articol(e)

pe pagina

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...