facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • EU.RO - Un dialog deschis despre Europa - Klaus Iohannis - Editura Curtea Veche
  • EU.RO - Un dialog deschis despre Europa - Klaus Iohannis - Editura Curtea Veche

EU.RO - Un dialog deschis despre Europa - Klaus Iohannis - Editura Curtea Veche

59,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-606-44-0248-6
Editura: Curtea Veche
Numar pagini: 392
Data aparitiei: 2019
Limba: Romana
Format carte: 130X200
Tip coperta: Cartonata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea EU.RO - Un dialog deschis despre Europa scrisa de Klaus Iohannis a aparut edituraCurtea Veche in anul 2019 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Lucrarea de fata este un ghid bine structurat, concis dar si echilibrat despre Uniunea Europeana. Gasiti raspuns la: Cine decide in UE? Cum se iau deciziile? Care sunt avantajele noastre ca membri UE?

Argument:

Vreme indelungata, Uniunea Europeana a reprezentat un ideal, un model pentru buna convietuire in pace si bunastare, un loc al valorilor temeinic asezate si dovada concreta a faptului ca armonia si eforturile comune pot sa garanteze o viata ferita de spectrul razboiului si al privatiunilor.Pentru Romania, ca pentru multe alte state din Estul postcomunist, integrarea in Uniunea Europeana a fost ideea care a ordonat eforturile tuturor partidelor, motorul social si politic principal, activ pe durata intregii perioade de tranzitie.

Daca romanii au avut, in acest interval, un ideal de care sa-si lege sperantele pentru o viata mai buna, acesta a fost idealul integrarii in Uniunea Europeana implinit la 1 ianuarie 2007. Romanii au fost printre cei mai increzatori in promisiunea Uniunii Europene, printre cei care si-au dorit cu un mare entuziasm integrarea si, apoi, printre cei mai optimisti cetateni ai ei. Increderea intr-o schimbare care sa atinga semnificativ modul de viata al fiecaruia a fost o certitudine, ca si dorinta de a ajunge la un nivel de trai similan cu al cetatenilor din restul statelor membre. In ultimii ani insa, pe fondul unor crize generalizate la nivelul Uniunii, dar si pe fondul unei slabe intelegeri a felului in care aceasta functioneaza, increderea cetatenilor din multe state membre in constuctia europeana a inceput sa se erodeze. Eroziunea acestui atasament fata de o entitate care a imbunatatit radical viata a milioane de cetateni reprezinta unul dintre cele mai mari pericole pe care UE trebuie sa le amortizeze pentru conservarea binelui comun.

Credinta mea este ca ostilitatea vine din necunoastere, pesimismul vine dintr-o informare precara sau tendentios manipulata, iar nemultumirea, dintr-o lipsa de incredere care poate fi contracarata simplu, aratand clar care au fost si care sunt avantajele pe care le presupune faptul de a fi membru UE.

TREBUIE RESPINSE MIZELE STRICT ELECTORALE SI POPULISMUL

Am observat ca, de foarte multe ori, oamenii critica proiectul european fie din necunoastere, fie  din teama de necunoscut intr-o lume in perpetua schimbare, fie, si in cazul unor politicieni populisti din cauza unor interese care tin de putere si de o miza strict electorala. Si in cazul unora, si in cazul celorlalti, cea mai eficienta arma pentru a combate euroscepticismu si pentru a aseza lucrurile in lumina adevarului este calea explicatilor simple si clare - raspunsuri limpezi la intrebari care pot naste confuzii sau concluzii straine de realitate. Oamenii tind sa fie reticenti fata de cee ce nu cunosc, dar odata ce lucrurile capata o explicatie clara, iar adevarul despre institutii, decizii si beneficii e restabilit, cresc si sansele pentru a recastiga increderea cetatenilor.

Aceasta fiind convingerea de baza care a motivat scrierea unei carti centrate pe modul de functionare al Uniunii Europene si pe beneficiile care decurg din calitatea de membru, am incercat sa prezint, intr-o maniera accesibila, principalele mecanisme valori si teme politice relevante pentru constructul european. Intentia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicatii concise si raspunsuri la intrebari esentiale, dar sensibile, care preocupa un numar mare de cetateni si care pot genera confuzii. 

Cine decide in UE? Cum se iau decizille? Cine e responsabil in fata cetatenilor? Care sunt marile proiecte comunitare si cum ne raportam noi la ele? Care sunt principalele relatii strategice asumate la nivelul Uniunii? Care sunt avantajele noastre ca membri ai Uniunii?

Intrebarile la care am incercat sa ofer raspunsuri in aceasta carte sunt foarte variate, iar ele incep de la legitimitatea noastra istorica de a apartine spatiului comunitar si se incheie cu modul in care ne proiectam prezenta in Uniune, in vitoarea perioada. De asemenea, ele au la baza convingerea ca este de datoria politicienilor sa informeze proprii cetateni despre modul de functionare al mecanismelor politice si despre mari le teme care solicita, astazi, atentia lumii intregi. Cartea nu se vrea un compendiu al ideilor mele legate de politica europeana, ci un ghid informat si concis pentru cetateanul interesat de oportunitatile pe care Uniunea le garanteaza, de modul de functionare al acesteia, de relatia Romaniei cu UE, de institutile europene si de principalele valori si teme care anima astazi discutia despre viitorul comunitar. Este, asadar, gandita ca o calauza, un instrument menit sa simplifice intelegerea unor concepte-pivot pentru politica europeana, dar care sa explice, in acelasi timp, modalitatile concrete prin care cetatenii pot contribui la procesul decizional, isi pot apara valorile sau isi pot sustine cauzele in care cred.

Volumul contine un glosar de termeni, gandit sa ofere informatie relevanta, de ordin pragmatic, pentru un cititor fara experienta in domeniul european. Glosarul nu se vrea, asadar, un dictionar complet al unor termeni din domeniul stintelor politice, cat, mai degraba, un lexicon la indemana, orientat catre cetatean si catre informatia semnificativa pentru viata acestuia. A fost gandit ca un instrument care sa imbunatateasca perceptia asupra unor teme si concepte de baza pentru politica europeana actuala, dar care sa evite eurojargonul sau limbaju mult prea tehnic, neprietenos cu un cititor neavizat. Scopul cartii este tocmai acela de a apropia cetatenii de ceea ce inseamna proiectul european, prin descrieri, argumente si explicatii menite sa decosstruiasca cliseele alarmiste, legate de ceea ce face sau nu face Uniunea Europeana, dar si eurofobia care a luat avant, in ultimii ani, in tot mai multe state europene.

EU.RO ESTE UN GHID DE INFORMARE SI EXPLICARE A POLITICII EUROPENE

Nu in ultimul rand, acest volum isi propune sa afirme increderea intr-o Europa integrata, solidara si unita, intr-un context marcat de crize si incongruente, ca si in relatia transatlantica, parteneriat esential pentru viitorul european. Speranta mea este ca acest volum sa fie un vehicul pentru un mesaj pro-european, optimist, apropiat de cetatean, de asteptarile si de nevoile lui, unul care sa-i demonteze temerile si sa-i redea increderea intr-un viitor modelat de valorile Europei.

Cea mai lunga perioada de pace din istoria continentului, un nivel al bunastarii si o calitate a vietii fara precedent, sansa de a calatori liber, de a studia si de a munci, la adapostul unor reglementari legale, in oricare dintre tarile membre sunt numai cateva dintre motivele care fac diferenta dintre o Europa unita si una divizata de neincredere si teama. Aceasta carte se vrea un indreptar de bune practici care sa consolideze increderea intr-o Europa solidara si care sa amortizeze temerile si neincrederea celor care nu mai vad in UE un model pentru viitor.

DOAR PE BAZA PUTEM LUA  DECIZII IMPREUNA

O carte este, in primul rand, o invitatie la dezbatere, una cu atat mainecesara cu cat, de anul acesta, Romania a preluat, pentru prima oara, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Este un moment de o insemnatate majora pentru noi toti, o sansa pretioasa de a sprijini in mod direct si vizibil interesele europene si de a dirija dezbaterile dintre statele membre spre pozitii consensuale, menite sa asigure progresul proiectului european. Exercitarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene deschide, totodata. pentru noi, ca stat, oportunitatea unica de a pune in act propria viziune asupra felului in care va avansa acest proiect.

Numai dialogand despre cele mai importante teme si framantari ale momentului putem creiona, impreuna, un proiect care sa ne includa pe toti. Sper ca aceasta invitatie la dialog sa anime cat mai multi cititori. In acelasi timp, sper ca aceasta carte sa ii reasigure ca deciziile si alegerile lor conteaza si ca ele au forta de a schimba realitatea. Uniunea Europeana este o constructie in centrul careia se afla cetateanul si bunastarea lui, un proiect gandit si cladit de oameni pentru oameni si in folosul lor. Uniunea Europeana nu este un construct indepartat si abstract, ci un cumul de valori, alegeri si decizii concrete care ne privesc pe fiecare dintre noi, in fiecare zi.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...