facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 17:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Educatie, politica si propaganda. Studenti romani in Germania nazista

Educatie, politica si propaganda. Studenti romani in Germania nazista

40,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-606-8770-63-5
Numar pagini: 370
Data aparitiei: 2016
Limba: Romana
Format carte: 145x205

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Educatie, politica si propaganda. Studenti romani in Germania nazista, de Irina Nastasa-Matei a aparut la editura Cartea ardeleana.

Lucrarea Educatie, politica si propaganda. Studenti romani in Germania nazista se distinge printr-o serie de calitati incontestabile. Abordeaza, mai intai, o tema originala și importanta, cea a migratiei studentilor romani in Germania nazista, tema care nu a mai facut obiectul vreunei cercetari pana in prezent, in ciuda interesului evident pe care il prezinta. Demonstreaza apoi o buna cunoastere a bibliografiei (vaste) privind peregrinatio academica si foloseste in mod curent o literatura publicata in patru limbi, ceea ce-i permite situarea cercetarilor proprii într-o perspectiva internationala. Nu in ultimul rand, ea se intemeiaza pe exploatarea mai multor surse prea putin cercetate pana acum in istoriografia romaneasca, in principal pe arhive germane (indeosebi Politisches Archiv des Auswärtigen Amts) si romane.
Principalul merit al lucrarii este acela de a atrage atentia asupra importantei studiilor universitare in Germania nazista pentru orientarea politica si ideologica in procesul de formare a elitelor românești în perioada 1933-1945. Autoarea situează aceste studii în contextul fenomenului mai larg al migrației academice și al studiilor în strainatate (in Occident) ale tinerilor romani, indeosebi inainte si dupa Primul Razboi Mondial. Reorientarea catre Germania in anii 1930, dupa ce o lunga perioada studiosii romani se indreptau cu precadere catre Franța a fost, se argumenteaza convingator, rezultatul unui cumul de factori: facilitatile acordate de Germania pentru atragerea studentilor straini si cu precadere a celor din Estul Europei pentru a recruta si pregati astfel intelectuali influenti in tarile de origine; contaminarea ideologica a mediilor studentesti deja anterioara preluarii puterii de catre Hitler, in Germania ca si in Romania, propice difuzarii stereotipurilor extremei drepte si, mai ales, a antisemitismului; in sfarsit, acordurile cu caracter diplomatic, interstatal, care au intervenit intr-o perioada de expansiune a influentei Germaniei in aceasta parte a Europei, premergatoare declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Mihai Dinu Gheorghiu

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...