facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Din necuprinsul psihologiei umane - Tiberiu Rudica - Editura Polirom

Din necuprinsul psihologiei umane - Tiberiu Rudica - Editura Polirom

39,95 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-46-7771-9
Editura: Polirom
Numar pagini: 232
Data aparitiei: 2019
Limba: Romana
Format carte: 160x235
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Din necuprinsul psihologiei umane scrisa de Tiberiu Rudica a aparut la edituraPolirom in anul 2019 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Sunt trairi sufletesti atat de complexe, de imprevizibile, de adanci prin semnificatia lor, incat nu poti sa nu te intrebi cat din semnificatia lor reprezinta un dat al «naturii» si cat un produs al «culturii» sau al «efortului» propriu in realizarea unei armonioase constructii de sine. Pentru omul modern, a devenit indubitabil faptul ca drumul sau existential este in primul rand unul psihologic, un drum aventuros prin meandrele propriilor aspiratii si conflicte sufletesti, intreprins in absenta unei harti precise sau a unei busole magice. Lecturand aceasta carte, credem ca cititorul poate gasi in cuprinsul ei indrumari pertinente, care sa-l ajute sa nu se rataceasca prea mult pe acest drum atat de intortocheat si plin de obstacole al unei cunoasteri si definiri veridice de sine. (Tiberiu Rudica)

Fragment din lucrare:

Cuvantul poate ucide - proverb

Cuvantul pretinde responsabilitate in folosirea lui, deoarece are, se stie, o dubla putere: una derivata din intelesul logic pe care vehiculeaza, iar alta, din mesajele afective pe care multe cuvinte le transmit prin intermediul expresivitatii verbale. Cuvantul are, altfel spus, o putere in sine, fiind purtator de gand si de simtire. Ambele caracteristici mentionate au un inalt potential inductor: o semnificatie reprezinta de fapt un inteles sufletesc, care declanseaza in constiinta receptorului nu numai un proces reflexiv, dar si unul afectiv, de acceptare sau de respingere. Pentru cel care este, de exemplu, puternic dependent de aprecierile venite din partea unei persoane cu un deosebit prestigiu moral, o eventuala depreciere venita din partea acestei personalitati ii poate declansa in asa masura un soc al neincrederii in sine, incat sa nu mai doreasca sa traiasca. Acelasi lucru poate sa se intample si in sentimentul de iubire: un tanar, imbatat de iubire, care ajunge sa fie neinteles sau depreciat in iubire de partener, poate trai dezamagirea pana la un nivel care sa-l faca sa incerce actul suicidar.

A devenit cunoscuta observatia lui Syrus: Si vorba blanda are otrava ei, ca de exemplu, atunci cand aceasta mascheaza o ipocrizie, inseland increderea/sperantele cuiva, sau atunci cand o acordam in mod nejustificat unei persoane care nu o merita. De aici si observatia malitioasa a lui J.P. Richter: Nimeni nu-si descopera mai bine caracterul decat vorbind cu altul. Un caracter josnic poate ucide in vorba, adica in spirit, stiindu-se ca un om poate fi ucis nu numai fizic dar si moral. A devenit clasic exemplul oferit de Dostoievski in unul dintre romanele sale. Mitea Karamazov nu si-a ucis fizic tatal, dar si-a permis ca, intr-o anumita imprejurare, sa spuna despre el: De ce sa traiasca un astfel de om? Gandind astfel, el a si comis paricidul in adancul sufletului sau. Simtindu-se apoi culpabil in forul sau interior, Mitea Karamazov va lua asupra sa intreaga responsabilitate a crimei comise asupra tatalui sau, crima infaptuita de altul, si va accepta pedeapsa aspra a legii, sperand sa obtina astfel oispasire a vinei sale interioare.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...