facebook portokal

Contact: 0232 217 900

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Din mainile valahilor schismatici... Romanii si puterea in Regatul Ungariei medievale - Ioan Aurel Pop - Editura Scoala Ardeleana

Din mainile valahilor schismatici... Romanii si puterea in Regatul Ungariei medievale - Ioan Aurel Pop - Editura Scoala Ardeleana

69,90 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-606-797-116-3
Numar pagini: 531
Data aparitiei: 2017
Limba: Romana
Format carte: 170X240
Tip coperta: Cartonata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Din mainile valahilor schismatici... Romanii si puterea in Regatul Ungariei medievale scrisa de Ioan Aurel Pop a aparut la edituraScoala Ardeleana in anul 2019 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Lucrarea de fata reprezinta cea de-a doua editie revazuta si revizuita. In aceasta carte se urmareste clarificarea si explicarea evenimentelor si a circumstantelor in care a fost posibila infaptuirea mecanismului puterii in secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Dupa cum este mentionat inca din titlu, tema lucrarii urmareste, mai exact, lipsirea romanilor de bunuri imobiliare si de drepturi, cat si inlaturarea lor ca grup din Transilvania.

Fragment din lucrare:

De la Renastere incoace, ne-am obisnuit sa tratam Evul Mediu cu dispret, dar si cu multa superficialitate, care au crescut mereu in timp, pe masura ce perioada respectiva devenea tot mai indepartata si parea tot mai obscura. Cine nu a auzit expresii de genul "barbarie medievala", "intuneric medieval", "comportament ca-n Evul Mediu"? Dispretul este continut chiar in nume: cei doi termeni alaturati inseamna "perioada mijlocie", in sensul unei paranteze neinteresante, neimportante si chiar jenante, situate intre luminoasa Antichitate clasica (greco-romana), care a oferit modelul sau idealul de cultura si civilizatie, pe de o parte, si Renastere, care s-a straduit sa reinvie cat mai bine acest model antic, pe de alta parte. "Reinvierea", la o privire mai atenta, a insemnat, in fapt, copiere sau imitatie. Atunci cand imitatia a fost depasita si abandonata, se trece treptat spre cultura moderna, adica spre alta paradigma. Deoarece artistii, savantii, literatii din secolele V-XIV, adica oamenii de cultura sau creatorii medievali, cu foarte rare exceptii, nu au imitat operele clasiciste greco-latine, au fost tratati cu dispret, cu deconsiderare si au fost ignorati multa vreme, ei si operele lor. Fireste, o biserica gotica nu seamana cu un templu grec, dar nu pentru ca oamenii Evului Mediu nu stiau sa faca temple grecesti, cum s-a crezut o vreme, ci pentru ca nu-i interesa acest lucru, pentru ca aveau o alta sensibilitate, o alta conceptie despre divinitate si despre creatie. Dar ideea ca intre "lumea veche" si "lumea noua", imitatie a celei vechi, se interpune una "mijlocie", fara nicio posibilitate, una intunecata, nepotrivita, ca un fel de accident al istoriei, si-a facut loc treptat, s-a insinuat in unele scrieri, pentru ca apii sa se generalizeze.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...