facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Cultura romaneasca in Basarabia sub stapanirea rusa - Stefan Ciobanu - Editura Stiinta

Cultura romaneasca in Basarabia sub stapanirea rusa - Stefan Ciobanu - Editura Stiinta

75,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-9975-85-205-0
Editura: Stiinta
Numar pagini: 279
Data aparitiei: 2020
Limba: Romana
Format carte: 200x130
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Cultura romaneasca in Basarabia sub stapanirea rusa scrisa de Stefan Ciobanu a aparut la edituraStiinta in anul2020 si face parte din categoriaStiinte umaniste.

Editie si studiu introductiv de Gheorghe Cojocaru
 
Scrisa si publicata pentru intaia data in 1923, lucrarea lui Stefan Ciobanu aduce argumentele necesare privind continuitatea culturii si constiintei nationale a romanilor basarabeni in anii aflati sub stapanire ruseasca. Conturand mai intai un tablou al Basarabiei la 1812, dar privind si "Basarabia din punct de vedere cultural inainte de 1812", autorul vorbeste despre tipariturile bisericesti din tinut si folosirea limbii romane in problemele liturgice si in institutiile de stat. Un rol aparte il are compartimentul despre cartile didactice romanesti din Basarabia (Bucoavnele, Gramatica lui Stefan Marghella, Gramatica si "Crestomatia" lui Iacob Hancu, Abecedarul si Gramatica lui Ioan Doncev, dar si alte carti didactice). Limba romaneasca in scoala basarabeana este unul dintre subiectele cele mai sensibile ale cartii. Urmeaza capitolele despre teatrul romanesc in Basarabia sub rusi, o succinta prezentare a scriitorilor basarabeni din epoca, dar si a publicatiilor periodice romanesti: Basarabia, Viata Basarabiei, Moldovanul, Luminatorul, Glasul Basarabiei, Cuvant moldovenesc s.a. Cartea se incheie cu un compartiment privind studiile rusesti asupra trecutului si culturii romanilor.
 
Este un studiu dublu util istoricilor, studentilor si profesorilor, cercetatorilor, precum si tuturor celor interesati de istoria Basarabiei: a) pentru cunoasterea istoriei culturii romane in Basarabia si b) pentru cunoasterea eforturilor istoriografice si culturologice din interbelic.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...