facebook portokal

Contact: 0232 217 900

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Cardiologie preventiva si recuperare cardiovasculara - Dumitru Zdrenghea, Dana Pop, Florin Mitu - Editura Clusium

Cardiologie preventiva si recuperare cardiovasculara - Dumitru Zdrenghea, Dana Pop, Florin Mitu - Editura Clusium

150,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-973-555-621-1
Editura: Clusium
Numar pagini: 472
Data aparitiei: 2020
Limba: Romana
Format carte: 170x235
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Cardiologie preventiva si recuperare cardiovasculara scrisa de DumitruZdrenghea, Dana Pop si Florin Mitu a aparut la edituraClusium in anul2020 si face parte din categoriaMedicina si farmacie.

Prefata:

In cei 12 ani care au trecut de la aparitia ultimei monografii romanesti consacrate preventiei si recuperarii cardiovasculare, pe plan international, dar si national, au avut loc mari schimbari conceptuale. Desigur, recuperarea in forma sa clasica de antrenament fizic are certe efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare. Acest fapt tot mai recunoscut, la fel ca si demonstrarea beneficiilor preventiei secundare, a facut ca, in final, cardiologia preventiva si recuperarea sa se reuneasca, ultima fiind inglobata in prima ca o componenta extrem de importanta a acesteia.

Paradoxal insa, aceasta fuziune a deplasat in mare parte atentia medicilor asupra celorlaltor componente bine cunoscute ale cardiologiei preventive (combaterea factorilor de risc etc.), iar recuperarea prin antrenament fizic a trecut intr-un con relativ de umbra, desi beneficiile sale erau bine cunoscute.

Astfel, din nou paradoxal, desi atat in preventia primara, cat si in cea secundara se recomanda activitate fizica constanta, zilnica, sau cel putin de cinci ori pe saptamana, inclusiv in bolile cardiovasculare, programele de recuperare fizica supravegheata (antrenament fizic) nu au crescut, ci au scazut procentual atat ca recomandare, cat si ca participare efectiva.

Acest fapt este partial explicabil, cel putin in cardiopatia ischemica, in care revascularizarea precoce prezerva capacitatea de efort a bolnavilor, care nu mai trebuie recuperata prin antrenament fizic, fiind suficienta continuarea activitatii fizice anterioare.

In al doilea rand, includerea numarului mare de pacienti cu insuficienta cardiaca printre beneficiarii recuperarii fizice a obligat la deplasarea recuperarii institutionale spre recuperarea la domiciliu, asistata prin cadre specializate, dar tot mai mult prin telemedicina.

Astfel, extinderea recuperarii, inclusiv la alte categorii de boli cardiovasculare, a dus, iarasi paradoxal, la o relaxare relativa a programelor de antrenament fizic si, in consecinta, la rezultate mai putin bune ale acestuia.

De aceea, desi actualmente pe plan european a fost adoptat termenul de cardiologie preventiva, care include si recuperarea fizica, am optat, din considerente practice, pentru titlul de Cardiologie preventiva si recuperare cardiovasculara pentru a sublinia rolul activitatii fizice si al antrenamentului fizic in preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare.

Speram ca aceasta lucrare cu caracter practic sa suscite, ca si cea anterioara, interesul medicilor de diverse specialitati implicati in prevenirea si ingrijirea bolilor cardiovasculare. (Autorii)

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...