facebook portokal

Contact: 0232 217 900

Program L - V: 08:00 - 17:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Caiet geografie X5 24 file Scripta Manent - Sedcom Libris
  • Caiet geografie X5 24 file Scripta Manent - Sedcom Libris

Caiet geografie X5 24 file Scripta Manent - Sedcom Libris

3,15 Lei

Disponibilitate: In stoc

Dimensiuni: X5
Colectia: Scripta Manent
Adresat catre: Unisex

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Caiet geografie X5 24 file Scripta Manent este un produs fabricat de Sedcom Libris si care face parte din categoriarechizitelor scolare.

Nicolae Milescu Spatarul (n.1636,Vaslui— d. 1708, Moscova).

Nicolae Milescu a fost un mare carturar, unul dintre cei mai invatati oameni din Moldova, scriitor si traducator, calator si geograf, un umanist care era convins ca, in viata, cunoasterea inseamna putere. A fost, de asemenea, un fin politician si un diplomat foarte inteligent care provenea dintr-o familie de boieri greci stabiliti in Moldova. Cunoscut ca Nicolau Spatharius Moldo-Vlachus Tsaris Autocratis Intrepres L. L. Orientalium, Nicolae Gramaticul, Nicolae Carnul (dupa cronica lui Ion Neculce, se pare ca a fost mutilat de Stefanita Voda Lupu, fiul fostului sau protector, ca pedeapsa pentru presupusele sale ambitii de a deveni domn; odata „insemnat", acesta nu mai putea ajunge niciodata sa conduca o tara), Nicolae Spatarul (pentru ca, intre 1659 si 1660, a exercitat, la curtea domnului Gheorghe Ghica din Tara Romaneasca, functia de mare spatar) sau Baron Spatarius.

La sapte ani, este trimis la Scoala Domneasca de la Trei Ierarhi din Iasi, unde are parte de o educatie aleasa. Aici invata latina, slavona, greaca, retorica, matematica, filosofie, trigonometrie, muzica si astrologie. Pasiunea sa pentru cunoastere l-a evidentiat de timpuriu printre ceilalti invatacei, atragandu-i atentia chiar si domnitorului Vasile Lupu care i-a acordat o bursa domneasca pentru a-si continua studiile la „Marea Scoala a Patriarhiei" din Istanbul, cel mai mare centru universitar din sud-estul Europei, acolo unde Nicolae va pleca impreuna cu Steranita, fiul cel mic al voievodului.

Nicolae a iubit de mic sa calatoreasca, sa observe cum totul in jurul lui se schimba odata cu drumul: oamenii, porturile traditionale, casele, locurile, formele de relief. Iar acest entuziasm de a descoperi locurile despre care citise si-l va pastra toata viata. Datorita inteligentei si culturii sale, indeplineste, la curtile domnitorilor Moldovei si Tarii Romanesti, functii importante, bucurandu-se de onorurile cuvenite si de pozitia celui de al doilea om in stat.

Este „gramatic", adica secretar al domnului Moldovei Gheorghe Stefan, spatar, apoi capuchehaie, reprezentant al Tarii Romanesti in Imperiul Otoman. Din cauza vremurilor tulburi si a frecventelor schimbari ale domnilor, este nevoit sa fie un vesnic peregrin. Asa ajunge sa fie trimis ca sol la Berlin si Stockholm, apoi ca diplomat la Paris, la Curtea Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, dar in toate aceste misiuni, Nicolae Milescu imbina utilul cu placutul, bucurandu-se si invatand din toate calatoriile pe care are sansa sa le faca, „strabatand multe tari si imparatii pentru a se instrui si devenind un fel de chronograf in care sunt adunate toate lucrurile din lume" (Dosoftei al Ierusalimului).

Cunoaste foarte bine multe limbi straine: greaca, latina, slavona, turca, franceza, italiana, rusa. Traduce numeroase documente oficiale, iar intre anii 1661 si 1668, efectueaza prima traducere integrala in limba romana a „Vechiului Testament", dar si a unui text patristic din greaca in romana, „Carte cu multe intrebari foarte de folos pentru multe trebi ale credintei noastre", un atestat al originii latine a limbii noastre. Cat timp locuieste la Ambasada britanica, Milescu redacteaza lucrari prin care ofera lumii o oglinda fidela a culturii romanesti de atunci: alfabetul moldovenilor si muntenilor, rugaciunea „Tatal Nostru" scrisa in greaca, dar tradusa fonetic in romana, „Crezul" in romana si greaca. Din 1671 pana la sfarsitul vietii sale, vreme de 37 de ani, Nicolae Milescu alege sa isi puna in slujba tarilor Rusiei intreaga sa pasiune pentru cunoastere, fiind traducator, apoi trimis special al tarului Alexei Mihailoviciln China, cu scopul de a aduna informatii geografice, economice si militare despre aceasta tara afiat a la capatul lumii si care nu era cunoscuta rusilor. Acest periplu prin Orient intre anii 1675 si 1678 avea sa devina marea calatorie a vietii lui Nicolae Milescu, primul roman care a ajuns vreodata in acele locuri. Relatarea caratoriei va face, conform bunului obicei al carturarului, si obiectul unei carti foarte bine documentate, un adevarat document istoric pe care l-a redactat cu minutiozitate. Opera sa a capatat o larga raspandire, circuland in manuscrise, incepand cu secolele XVII — XIX, in Rusia, Tarile Romanesti, Orientul Apropiat si Europa Occidentala („Jurnal de calatorie In Chin a", „Genealogia marilor Imparati si printi rusi", „Cartea Tatarilor", „Calatoriile prin Siberia pana la granitele chineze", „Cronica pre scurt a Romanilor", „Vasiliologhion, adica cronologia tuturor Imparatilor lumii" s.a.m.d.). Nicolae Milescu Spatarul se stinge din viata la Moscova, la varsta de 72 de ani, visand, probabil, la alte calatorii pe care si-ar mai fi dorit sa le faca. Din respect pentru memoria locurilor spre care calatorim, este bine sa ne documentam mai intai, cautand sa invatam cat mai multe despre geografia, istoria si cultura specifica acestora.

Fernando Magellan (n.1480, Portugalia— d. 27 aprilie 1521,Insula Mactan din Filipine).

A fost un faimos navigator si explorator portughez care a trait in epoca marilor descoperiri geografice. La data de 20 septembrie 1519, Magellan a pornit intr-o extraordinara expeditie care a marcat prima calatorie facuta vreodata in jurul lumii. Aceasta calatorie a fost una plina de pericole si de multe aventuri, din cei 270 de oameni ambarcati, doar opt intorcandu-se in viata. Pe parcursul acesteia, Magellan a descoperit in drumul sau Stramtoarea care ii poarta numele si care desparte America de Sud de Tara de Foc — o zona inselatoare, spaima navigatorilor pentru multe sute de ani. Tot el a fost cel care a dat numele Patagoniei dupa aspectul bastinasilor care aveau picioare mari si pe care i-a numit „patagonezi". Magellan a descoperit si o cale de acces din Atlantic catre „Marea Sudului a lui Balboa" (Pacificul) prin periculoasa stramtoare dinTara de Foc. Si tot e s-a incumetat sa traverseze imensitatea Intinderii de ape a Oceanului Pacific, caruia i-a si dat numele sub carellcunoastem si astazi. Magellan nu se va mai intoarce insa viu din aceasta calatorie, gasindu-si sfarsitul lntr-o lupta cu bastinasii din Filipine. Dar „Victoria", corabia cu nume fatidic, comandata de ultimul capitan supravietuitor, Juan del Cano, a reusit totusi sa se intoarca in Spania, pe 6 septembrie 1522, purtand o mare incarcatura de cuisoare si indeplinindu-si, astfel, misiunea. Dincolo de scopul comercial pentru care a fost intreprinsa, calatoria lui Fernando Magellan se inscrie printre cele mai importante expeditii din istorie, demonstrandu-se pentru prima data ca. Pamantul nu este rotund, ci sferic.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Pret
Valoare
Calitate
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...