facebook portokal

Contact: 0232 217 900

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Caiet biologie X5 24 file Scripta Manent - Sedcom Libris
  • Caiet biologie X5 24 file Scripta Manent - Sedcom Libris

Caiet biologie X5 24 file Scripta Manent - Sedcom Libris

1,70 Lei

Disponibilitate: In stoc

Brand: Sedcom Libris
Dimensiuni: X5
Colectia: Scripta Manent
Adresat catre: Unisex

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Caiet biologie X5 24 file Scripta Manent este un produs fabricat de Sedcom Libris si care face parte din categoriarechizitelor scolare.

Emil Racovita (n. 15 noiembrie 1868, Iasi - d. 17 noiembrie 1947, Cluj-Napoca)

Emil Racovita a fost un om dispus sa isi sacrifice viata pentru cunoastere, un mare savant, explorator polar, speolog si biolog, fondatorul biospeologiei, academician si presedinte al Academiei Romanein perioada 1926 -1929. Emil Racovita s-a nascut la Iasi, pe 15 noiembrie 1868. Tatal sau, Gheorghe Racovita era magistrat si unul dintre ilustrii membri fondatori ai Societatii Literar-Culturale „Junimea".

Familia Racovita era una foarte veche, fiind atestata documentar inca de prin secolul al XVI-lea. Pe linia sa genealogica, apar multi boieri si chiar cativa domnitori ai Moldovei si Tarii Romanesti din secolul al XVIII-lea, Mihai, Constantin si Stefan Racovita. Emil si-a inceput educatia la Iasi, ca elev al invatatorului Ion Creanga si, mai tarziu, al geologului Grigore Cobalcescu, cel care i-a sadit in suflet dragostea si interesul fata de natura.

Urmand spiritul vremii care cerea ca fiul sa continue profesia parintelui si la dorinta tatalui sau, tanarul Emil a urmat Facultatea de Drept la Sorbona, dandu-si insa seama ca vocatia sa nu este aceasta.

Pentru ca visa expeditii in cele mai indepartate colturi ale lumii, a continuat sa studieze, urmand si Facultatea de Stiinte de la Sorbona. La varsta de 25 de ani, este ales membru al Societatii Zoologice din Franta, iar in aceasta calitate este recomandat sa participe ca naturalist, alaturi de alti 18 oameni de stiinta din intreaga lume, la o expeditie temerara ce urma sa exploreze, la bordul navei „Belgica", tarmurile Antarcticei intre anii 1897 si 1899. In timpul expeditiei, vasul, masurand doar 32 metri in lungime si 6,5 metri in latime, a ramas prins intre gheturi ca „o coaja de nuca" vreme de 11 luni, petrecand o Intreaga iarna polara in mijlocul banchizei australe.

In acest timp, doi dintre membrii echipajului au platit cu viata aceasta aventura pentru cunoastere. In Antarctica, oamenii de stiinta ambarcati pe „Belgica" au adunat foarte multe observatii stiintifice care au stat la baza alcatuirii unui numar de 60 de volume care au fost publicate, ceea ce reprezinta o contributie stiintifica mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice anterioare luate la un loc. In aceasta expeditie, savantul roman Emil Racovita a intreprins studii aprofundate asupra vietii balenelor, focilor, pinguinilor si pasarilor antarctice, colectand un bogat material stiintific format din peste 1.200 de piese zoologice si 400 de piese botanice. In 1920 a fost invitat ca profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Cluj, unde a infiintat primul Institut de Biospeologie din lume.

Racovita este considerat fondatorul biospeologiei, stiinta tuturor formelor de viata din mediul subteran (pesterile cu panzele freatice, cu flora si fauna specifice). Impreuna cu alti colaboratori din intreaga lume, pasionati ca si el de studiul pesterilor, Emil Racovita a organizat „Biospeologica", o alta expeditie stiintifica care a urmarit explorarea unui numar de aproape 800 de pesteri din principalele regiuni carstice din Europa si nordul Africii, din care au fost colectate peste 20.000 de animale cavernicole. Expeditia a avut loc inainte de Primul Razboi Mondial, astfel ca, in anul 1919, bilantul programului „Biospeologica" centraliza un nesperat numar de 41 de lucrari stiintifice. Pasiunea pentru cunoastere a lui Emil Racovita ni se transmite, peste ani, si prin cuvintele sale: „Pe scara fara sfarsit a vremurilor, incet - incet, trudeste omenirea, cand trasa in jos spre intuneric de superstitiile ignorantei, cand trasa in sus spre lumina de adevarurile sti, intei... A sti sau a nu stl, aceasta e intrebareal A sti inseamna pentru omenire: organizare temeinica, activitate rationala, cooperare, solidaritate, evolutie pasnica' . A sti inseamna pentru om: a-ti trai timpul de a fi cu multumire si a astepta clipa de a fi cu seninatate". Mare iubitor al naturii, Emil Racovita este si unul dintre initiatorii ocrotirii monumentelor naturii din Romania. Emil Racovita a trait 79 de ani si a muncit pana in ultima zi a vietii sale, pe 19 noiembrie 1947, facandu-i-se rau in timp ce lucra la un proiect de cercetare la Institutul de Speologie din Cluj.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...