facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 17:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Caiet A5 48 file DR Scripta Manent - Editura Sedcom Libris
  • Caiet A5 48 file DR Scripta Manent - Editura Sedcom Libris

Caiet A5 48 file DR Scripta Manent - Editura Sedcom Libris

2,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Dimensiuni: A5
Colectia: Scripta Manent
Adresat catre: Unisex

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Caiet A5 48 file DR Scripta Manent este un produsSedcom Libris si face parte din categoriaRechizite scolare.

Caietul are format A5, cu hartie de 60 gr/mp, alba. Caietul are 48 de file.

Oamenii preistorici au inceput sa scrie pe peretii pesterilor in care traiau. Acest prim tip de scrlere pictografica era unul rudimentar, fiiind alcatuit din imagini simple ce reprezentau oameni, animale, obiecte si simboluri diverse. Alte doua tipuri de scriere au aparut in Orientul Antic, in mileniul al IV-lea. Sumerienii au inventat scrierea cuneiforma care a fost folosita in Mesopotamia. Acest tip de scriere era alcatuit din 600 de semne si numere care erau scrijelite cu ajutorul unui cui pe tablite de argila moale lasate, mai apoi, sa se usuce la soare. Egiptenii au creat scrierea hieroglifica care s-a folosit in Egipt si care cuprindea aproximativ 5.000 de semne.

Oamenii au inventat scrisul din necesitatile practice cu care se confruntau in viata de zi cu zi. Ei aveau nevoie sa tina socoteala recoltelor obtinute din agricultura si a marfurilor pe care le comercializau etc. Pe langa aceste utilizari administrative, scrisul a inceput sa fie intrebuintat si pentru inscriptionarea rugaciunilor catre zei, a imnurilor catre conducatori etc.

Primul alfabet cu litere care inlocuia pictogramele si simbolurile folosite anterior a fost cel fenician. Aceasta prima metoda de scriere continea 22 de litere si a aparut in 1.450 —1.200 i.Hr. Cei care utilizau acest alfabet, obisnuiau sa scrie de la dreapta la stanga. De la fenicieni, alfabetul a fost preluat de greci, apoi de romani, stramosii nostri.

In Antichitate, scrisul si cititul erau considerate arte cu care se indeletniceau doar anumite categorii ale so-cietatii, scribii, oamenii bogati, functionarii publici si sacerdotii. Daca in Egiptul antic, doar un om dintr-o suta stia sa scrie, in Imperiul Roman, exista cel mai Inalt grad de alfabetizare din lume, comunicarea In scris fiind ne-cesara pentru a sustine buna functionare a intregului imperiu.

In mileniul al II-lea i.Hr., au fost create scoli pentru sclavi dedicate exclusiv invatarii acestei arte. Astfel, mestesugul scrisului s-a raspandit din ce in ce mai mult. In decursul timpului, oamenii au folosit ca suport pentru scris scoarta de copac, lemnul, argila, foile de palmier sau de bananier, bambusul, matasea, carapacea de broasca-testoasa, piatra, lemnul, tablitele de lut, papirusul, pergamentul, adica pielea de animal prelucrata etc.

In secolul al VI-lea i.Hr., primele forme primare ale cartii de astazi aratau ca niste suluri de bambus sau fasii de lemn legate intre ele cu o coarda. Pe acestease scria cu o cerneala foarte rezistenta. Hartia, suportul modern de astazi, pe care iubim sa scriem si de pe care citim atatea carti minunate, a fost inventata in China, in anul 1105 d.Hr., dupa cate se povesteste, de un eunuc pe nume Cai Lun. Pe atunci, hartia era fabricata din scoarta de copac, din canepa, bumbac, din plase de pescuit si carpe vechi amestecate cu apa. Aceasta materie era omogenizata, macerata, transformata in pasta si intinsa pe o foaie. Procesul inlocuirii bambusului cu hartia a durat mai multe secole, secretul producerii hartiei fiind foarte bine pastrat de poporul chinez panain secolul al VIII-lea.

Hartia a ajuns in Bagdad prin anu1793, iar in Siria, Egipt si Africa de Nord, dupa anul 900. In Europa, hartia a ajuns mult mai tarziu, abia in secolul al XII-lea. Prima fabrica de hartie din Europa este deschisa in Spania, iar in Romania, primele fabrici apar in 1539, la Sibiu si in 1546, la Brasov. Primul act oficial scris pe hartie (probabil adusa din alta tara) si pastrat este dat de domnitorul Mircea cel Batran Manastirii Tismana, in anu11406. In prezent, sunt cunoscute mai multe tipuri de alfabet: alfabetul grecesc, alfabetul latin, alfabetul etrusc, alfabetul ebraic, alfabetul aramaic, alfabetul indian, alfabetul arab, alfabetul chirilic, alfabetul gotic, alfabetul corean, alfabetul chinezesc, alfabetul japonez, alfabetul georgian, alfabetul armenesc, alfabetul albanez.

Limba romana este o limba de tip romanic, la fel ca franceza, italiana, spaniola si portugheza. Alfabetul limbil romane este un alfabet de tlp latin. Acesta contine un numar de 31 de litere, din care 26 de caractere din alfabetul latin si 5 caractere suplimentare, formate prin aplicarea unor semne diacritice. Exista chiar si doua tipuri de alfabete speciale: Alfabetul sau Codul Morse (o metoda de transmitere a informatiei folosita candva in operatiunile militare sau in serviciile secrete ce foloseste secvente standardizate de semne ori pulsatii scurte si lungi cunoscute ca „puncte" si „linii" pentru cifre, litere si caractere speciale specifice oricarui mesaj) si Alfabetul Braille (un sistem de scriere folosit de persoanele cu deficiente de vedere, literele fiind puncte iesitein relief, ce pot fi simtite cu ajutorul degetelor).

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Calitate
Pret
Valoare
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...