Vara incepe cu examene…

Carti, Copii, Sfaturi
Vara incepe cu examene…

Fie ca esti absolvent de gimnaziu sau liceu, luna iunie se prognozeaza a fi solicitanta si plina de emotii. Se apropie evaluarea nationala si BAC-ul – examenele care asigura incheierea unei etape din procesul de invatare, dar si accesul catre nivelul urmator, liceu sau facultate. Importanta acestor examene este de necontestat, dar de cele mai multe ori isi fac loc emotiile specifice, care sunt un obstacol in procesul de invatare. Gestionarea acestor griji poate fi usor controlata. Daca te simti coplesit de neliniste, acest articol iti vine in ajutor cu sfaturi pentru a-ti pune gandurile in ordine.

  1. Organizeaza-ti timpul

Aceasta resursa este cea mai semnificativa, pentru ca e cel mai greu de gestionat. Mai ales ca… trece repede. A sti sa iti organizezi timpul inseamna sa iti programezi orele pentru invatat si sa le alternezi cu alte activitati placute si utile pentru tine: iesi cu prietenii in parc sau la film, fa o plimbare lunga pentru a-ti pune gandurile in ordine sau fa miscare. Sportul e esential in aceasta perioada.

  1. Cuprinde toata materia

Chiar daca uneori sunt subiecte care nu te tenteaza sau nu ti se par usor de invatat, acestea trebuie parcurse, pentru a nu avea surprize. In corelatie cu organizarea timpului, este bine sa iti dozezi informatia si sa o clasifici dupa nivelul de dificultate, pentru a sti care subiecte necesita mai mult timp si efort. Daca reusesti sa asimilezi toata materia, atunci cand stii ca mergi la examen total pregatit, esti mult mai calm si cu gandurile ordonate. Poti sa iti organizezi informatia facand notite, folosind markere colorate, completand fise sau elaborand scheme.

  1. Sorteaza informatia

Trebuie sa inveti sa fii propriul tau sef. Cumuleaza informatiile pe care le ai din toate resursele puse la dispozitie si pune-le cap la cap. In procesul de invatare este foarte important nu doar sa inveti, ci sa stii ce anume sa inveti. In plus, fiecare are o predispozitie pentru anume tip de informatie pe care o intelege si parcurge mult mai bine. Afla care iti este cea mai potrivita, asimileaza si apuca-te de invatat. In acest sens, Portokal iti ofera diverse variante – verifica pista de invatare cea mai potrivita pentru tine, fie ca esti absolvent de gimnaziu sau liceu.

  1. Alege metoda

Exista diverse tehnici de memorare eficienta.  Fie ca iti construiesti scheme, gasesti asocieri sau citesti cu voce tare pentru a memora – toate acestea sunt binevenite, atat timp cat sunt eficiente si te ajuta la invatat. Iata de ce, de cele mai multe ori este bine sa te uiti pe propriile insemnari sau daca le imprumuti, sa ti le adaptezi conform propriului sistem de invatare. Astfel, daca ai memorie vizuala, la examen pur si simplu vei vedea ce ai invatat.

  1. Testeaza-ti progresul incontinuu

Este foarte important sa te auto-evaluezi, pentru a sti in ce stadiu de invatare te afli. Mai mult, astfel descoperi nisele care au ramas neacoperite, adica unde mai ai de muncit si unde esti destul de eficient si stapan pe situatie. Exista numeroase carti auxiliare care permit sa iti testezi cunostintele si singur, fara profesor.

Un ultim si cel mai important sfat este pastrarea calmului, pentru ca e mai usor sa dai randament cu gandurile in ordine, pentru ca situatiile de stres ingreuneaza procesul de invatare si concentrare. Mult succes!