Top 5 thrillere psihologice

Carti

Thrillerul psihologic este cel mai complex gen de thriller, cel care în descrierea unei împrejurări dramatice sau a unei anchete criminalistice, pune accentul pe condițiile mintale ale personajelor implicate, pe emoțiile lor și pe posibilele stări de nebunie, frică, obsesii sau alte tulburări afective.

Acest gen de romane sunt apreciate atât pentru suspansul lor, cât și pentru modalitățile în care dezvăluie conexiunile psihice profunde ale gândirii și manifestărilor umane, în situații limită.

Vă recomandăm cinci titluri de cărți foarte bune, disponibile pe site-ul nostru, care credem că merită să ajungă în Top 5 thrillere psihologice.

Pacienta tăcută – de Alex Michaelides

Alicia și Gabriel Berenson par cuplul conjugal perfect, ducând o viață artistică prosperă și liniștită, într-una dintre cele mai elitiste zone ale Londrei. Ea este pictoriță renumită, el, fotograf de modă, din exterior lasă impresia de combinație ideală, dar umbre întunecate plutesc sub suprafața strălucitoare a mariajului lor.

Într-o seară, Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședința foto și, din motive de neînțeles pentru toți cunoscuții lor, Alicia îl împușcă de cinci ori în față, chiar cu arma acestuia. Când poliția sosește, o găsește pe femeie în stare de șoc, incapabilă să răspundă la vreo întrebare.

Tăcerea ei totală se prelungește și pe parcursul perioadei de cercetare penală, devenind unul dintre motivele ce mențin cazul în atenția mass-media, încărcându-l cu valențe enigmatice, controversabile, care captează imaginația publică și o fac pe Alicia celebră.

Șase ani mai târziu, o regăsim pe faimoasa suspectă de crimă internată într-un spital psihiatric de maximă siguranță, The Grove, la fel de necomunicativă; chiar și personalul medical care o tratează, renunțând să încerce să o extragă din starea ei de muțenie.

Dar asta numai până la angajarea unui nou psihoterapeut, Theo Faber. Acesta a așteptat îndelung oportunitatea de-a încerca să pătrundă în mintea Aliciei, fiind convins că el ar reuși să o determine să vorbească… Atât de convins, încât a dorit să ajungă neapărat la The Grove, tocmai pentru pacienta tăcută.

Ușa ferecată – de Ruth Ware 

Tânăra londoneză Rowan Caine, ce lucrează la o creșă, dă întâmplător pe net peste un anunț de angajare care sună aproape prea frumos ca să fie adevărat. Se oferă un post de bonă internă (ce include condiția de a locui împreună cu familia) în Highlands, ținuturile scoțiene muntoase, cu un salariu extrem de tentant, pe lângă cazarea și masa asigurate.

Rowan își trimite CV-ul, pe care îl aranjează un pic ca să se potrivească tuturor cerințelor, și se bucură enorm când este acceptată în etapa finală, cea a interviurilor.

În Scoția, înconjurat de peisaje superbe și aflat în relativă izolare, conacul Heatherbrae House a fost transformat de o familie de arhitecți într-un mixaj de exterior victorian sobru și spațiu interior luxos, invadat cu tehnologie digitală și viziuni panoramice oferite de pereți transparentizați.

Tânăra aplicantă este fascinată de frumusețea locului și de splendoarea casei, precum și de proprietara acesteia, Sandra. Arhitecta are patru fetițe, cea mare, adolescenta Rhiannon, fiind însă plecată mai tot timpul, pentru că e găzduită de internatul colegiului ei citadin. Cele mici, Maddie, Ellie și Petra, sunt simpatice și destul de ascultătoare, doar avertismentul pe care i-l dă Maddie vizitatoarei, după un gest afectuos, pare desprins dintr-o sinistră poveste cu fantome.

Acest semnal, adăugat informației că, înaintea ei, patru bone au abandonat brusc slujba și unui bilețel cu mesaj neclar al uneia dintre ele, aștern o umbră peste fericirea lui Rowan de a primi postul.

Odată cu preluarea responsabilităților sale de serviciu, încet-încet, tânăra londoneză descoperă că locuința de vis se poate transforma într-una de coșmar.

Întotdeauna diavolul – de Donald Ray Pollock 

„Întotdeauna diavolul” este un roman fascinant, dar foarte dur, cu anumite descrieri sadice greu de suportat de un cititor mai sensibil. Fără caractere predefinite psihologic sau măcar stabil definite – niciun personaj nu e complet pozitiv sau complet negativ, pe întreaga durată a firului epic -, iar asta îl face cu atât mai surprinzător și mai electrizant, în momentele concluzive.

De la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial până în anii 1960, pe fundalul vieții rurale din Ohio și Virginia de Vest, această saga generațională urmărește câteva personaje stranii, deosebit de complexe, legate între ele de ironia sorții.

Willard Russell, un veteran de război supraviețuitor al carnagiului din Pacificul de Sud, nu o poate salva pe Charlotte, frumoasa lui soție, de la o moarte dureroasă cauzată de cancer, indiferent cât sânge sacrifică pe „bușteanul de rugăciune”, în delirul lui superstițios.

Carl și Sandy Henderson, un cuplu de criminali în serie, bântuie pe autostrăzile din America, în căutarea unor autostopiști ghinioniști, „modele” pe care să le fotografieze artistic, cu puneri în scenă macabre, în timp ce le torturează și le ucid.

Predicatorul extravagant Roy și ajutorul său, Theodore, un schilod care îl acompaniază la chitară, formează și ei un duo bolnăvicios ce ajunge să fugă de justiție, după o „înviere” nereușită.

Șeriful Lee Bodecker și pastorul Preston Teagardin se folosesc de autoritatea morală a funcțiilor lor pentru a-și satisface propriile interese și vicii.

Prins de destin, direct sau indirect, între toate grozăviile înfăptuite de aceste personaje ale provinciei americane, Arvin Eugene Russell, fiul lui Willard și al lui Charlotte, devine un adult cu suflet generos, însă care nu vede altă soluție pentru problemele cu care se confruntă decât… violența extremă.

Străinul – de Stephen King

Cadavrul mutilat al unui băiețel de unsprezece ani este găsit într-un parc.
Martorii oculari și probele criminalistice îl indică, fără urmă de îndoială, drept autorul cumplitului omor pe unul dintre cei mai îndrăgiți cetățeni ai orașului Flint.

Terry Maitland este antrenor de baseball, profesor de engleză, soț iubitor și tată a două fete.

Detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat, cazul pare rezolvat, însă apar detalii noi, care sporesc tensiunea în întreaga comunitate.

Terry este un tip simpatic, cu suflet de aur, ce nu ar putea face rău nimănui… E posibil ca atitudinea sa de până atunci să fi fost doar o mască sub care se ascundea un monstru?

Însă cum mai poate fi cineva sigur că el e criminalul, când alibiul lui este la fel de puternic precum sunt probele acuzării?

În momentul crimei, profesorul Maitland era plecat din oraș la o conferință, împreună cu alți colegi. O conferință publică, ofertantă în a furniza ea însăși dovezi ale prezenței sale acolo, pe lângă mărturiile celor care l-au însoțit.

Cum se poate rezolva un asemenea caz?

Fiecare locuitor din Flint City rămâne să decidă singur ce variantă să creadă, dar odată aleasă o tabără, se trezește prins în reacția sau contrareacția unei colectivități înspăimântate ce încearcă să se protejeze de propriile angoase, negând una dintre cele două realități la fel de (im)probabile.

Furie împotriva ucigașului, îngrijorare pentru soarta unui inocent, două valuri de emoții puternice și indignări sincere, aflate într-o confruntare care devine ea însăși metoda principală de propagare a răului.

Cele șapte morți al lui Evelyn Hardcastle – de Stuart Turton 

Un om fără memorie se trezește într-o pădure, asistând, mai mult auditiv, la un atac armat sau poate chiar la uciderea unei femei, de către un asasin neidentificabil.

Doar cu numele victimei în minte: Anna, martorul neputincios se lasă ghidat de o busolă, oferită chiar de ucigaș, către o clădire monumentală.

Conacul Blackheath, cândva o reședință nobiliară somptuoasă, ajuns cam în paragină, este scena unui straniu bal mascat macabru.

Invitații sunt membri de vază ai societății (ofițeri, bancheri, medici), care s-au strâns pentru a comemora un eveniment tragic: încetarea vieții lui Thomas Hardcastle, fiul lordului Peter și al lui lady Helena Hardcastle, ce a avut loc acum nouăsprezece ani.

O altă moarte șocantă marchează reuniunea. Cea a tinerei Evelyn Hardcastle. De fapt, ea nu va muri doar o singură dată. Atâta timp cât Aiden Bishop, protagonistul confuz al întregii povești, nu rezolvă misterul uciderii fiicei gazdelor sale, scena decesului se va repeta neîncetat, din nou și din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *