Recenzie: Steelheart – Firefight – de Brandon Sanderson

Carti

Brandon Sanderson reușește, prin trilogia The Reckoners / Răzbunătorii, să abordeze original subgenul literar fantasy cu super-eroi, păstrându-l captivant pentru fanii lui, dar făcându-l atractiv chiar și pentru cei care nu suportă soiul ăsta de benzi desenate, filme sau cărți.

În romanele seriei, echivalenții lui Superman, Batman sau Spiderman nu sunt deloc niște personaje pozitive ce vor binele omenirii, ci devin toți niște asupritori ticăloși, de cum își dobândesc însușirile speciale.
Puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut – se remarca atât de verificabil în butada general recunoscută.
Atunci super-puterea absolută corupe super-absolut – și nu e mult mai probabil ca super-eroii să fie niște dictatori abuzivi, cum nu a mai văzut umanitatea, decât protectorii idealiști ai ei?

Astfel, odată premisele inversate, tot ce irita cârcotașii la superhero-ii comics-urilor, că le e prea ușor să facă orice și că nu sunt niciodată cu adevărat în pericol, ajung aici avantaje detestabile ale personajelor negative – ale villain-ilor, care devin infinit mai greu de înfrânt decât în orice alt univers imaginar, crescând provocarea pentru cei care-i înfruntă… până spre imposibil.

Din cauza unui misterios fenomen ceresc (poate natural, poate un experiment scăpat de sub control), Calamity, pe Terra a apărut brusc o categorie de ființe superioare malefice, cu uluitoare calități supranaturale, care au fost denumite de cetățenii normali îngroziți: Epici.

Nu toți super-umanii aceștia au același grad de indestructibilitate, deși cam toți sunt la fel de egoiști și nemiloși.
Unii dintre Epici dezvoltă puteri mai mari, alții mai jalnice, unii pot fi uciși cu un pic de efort, alții par invincibili.
Iar cei foarte dotați îi supun unicei lor voințe atât pe oameni, cât și pe Epicii mai neînsemnați aflați în zona lor de acțiune.

Tocmai pe aceste observații se bazează lupta personală împotriva lor pornită de un tânăr ce vrea să-și răzbune tatăl, David Charleston.
În toată adolescența sa, băiatul a adunat indicii despre posibilele slăbiciuni ale dominatorilor care par intangibili, după ce l-a văzut întâmplător pe cel mai puternic dintre ei, Steelheart, sângerând.

Tot întâmplarea face ca David să ajungă să se alăture Răzbunătorilor – ultimul braț letal al omenirii ce mai are curajul să se ridice împotriva tiraniei Epice.

Eroii reali ai distopiei sunt acești oameni obișnuiți, care-și sporesc cât pot capacitățile de ripostă cu tehnologie futuristă dezvoltată de ei, iar ticăloșii pe care vrei din tot sufletul să-i vezi înfrânți sunt mutanții supradotați.
Prin strategii inteligente, răbdare în a alcătui planuri și spirit de sacrificiu, Răzbunătorii, odată ce-l integrează între ei pe David, devin o amenințare nu doar pentru Epicii mici și medii, ca până atunci, ci și pentru cei ce se credeau invincibili.

Dacă în Steelheart, insurecția este țintită spre Epicul care conduce orașul Chicago, transformat în oțel și rebotezat Newcago, în Firefight, ea este exportată înspre exterior, cu viziunea strategică de a elibera întreaga lume, odată ce eforturile de a elimina Epicii au dat primele rezultate.

Cum a făcut și în trilogia Mistborn Născuți din ceațăBrandon Sanderson demonstrează că moartea unui tiran nu înseamnă neapărat că totul va merge bine mai departe pentru cei eliberați, dimpotrivă, de multe ori poate fi pentru un timp mult mai rău.

Newcago, orașul care și-a exterminat Epicii, este atacat continuu de alți Epici, veniți din New York (acum Babilar – Babilonul Renăscut), și singura modalitate de a-i opri este de a muta războiul pe teritoriul inamic, de a transforma Răzbunătorii din pradă statică, în prădători mobili.
Epicul care guvernează Babilar este Regalia, un soi de Aquawoman care a scufundat aproape total Manhattanul, pentru a-și putea folosi cât mai eficient super-puterile dependente de apă.

Multe personaje se schimbă între cele două bătălii, David ajunge să fie despărțit de fata iubită, Megan, care se dovedește a avea însușiri de Epic.

Oare asta înseamnă că există și Epici buni, ce își pot controla super-puterile pentru a nu se lăsa posedați de răul care crește în ei odată cu ele? Sau totuși natura lor, selectată ori modificată de Calamity, va răzbi mereu, până la urmă, la suprafață?

Romanele Steelheart și Firefight au protagoniști charismatici, aventuri, dramă, surprize, patos, dialoguri amuzante, obsesii răzbunătoare și toată gama de emoții cardiopatice date de confruntări cu adevărat epopeice. Sunt un șuvoi de oțel topit scurgându-se într-un ocean înghețat… În plus, se simte în desfășurarea lor acumularea critică de enigme care pregătește revelațiile finale din ultimul volum al trilogiei.
Le parcurgi pe ambele repede-repede și îl aștepți cu nerăbdare pe al treilea.

Excelentă serie, ca tot ce a scris Brandon Sanderson!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *