Recenzie: Pasagera de Alexandra Bracken

Carti

Romanele care abordează călătoria în timp au farmecul lor special și în foarte rare cazuri dezamăgesc așteptările cititorilor amatori de genul acesta de lectură.

Pasagera este un fantasyromanceyoung adult ce amalgamează crono-magia cu aventura istorică și misterul cu iubirea romantică, pentru a oferi un tentant univers literar al peisajelor splendide și al loviturilor spectaculoase de teatru.

Etta Spencer, o tânăra și talentată violonistă ce se pregătea să concerteze la Muzeul Metropolitan din New York, se trezește catapultată brusc pe o corabie de epocă, în largul Oceanului Atlantic.
Călătoria ei instantanee sfidează nu numai legi ale deplasării spațiale, ci și ale celei temporale, pentru că de-acum se află tocmai în anul 1776, prizonieră a unei bande de corsari ai vremii.

Cum a ajuns o fată de șaptesprezece ani implicată în această aventură extraordinară?

Etta aparține unei familii de călători temporali care cunosc diferite pasaje ce le permit să facă salturi în sus și în jos pe axa timpului.
Ea, până în acel moment, nu știa nimic despre respectiva abilitate, singurele semne de fantastic din viața sa venind dinspre cariera multi-profesională, abundentă în realizări glamouroase, a mamei sale.
Chiar înainte de teleportare (de fapt a transferului prin pasaj), mai surprinsese și un fragment de discuție privind faptul că ar fi prea necoaptă pentru o asemenea provocare, între mama ei și  bătrâna-i profesoară de muzică, pe care atunci nu l-a înțeles…

Lumea pasagerilor Alexandrei Bracken este foarte drastic reglementată de reguli și proceduri pe care călătorii prin timp trebuie să și le însușească pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pentru a nu altera într-o manieră incontrolabilă linia temporală din care provin.
O asemenea schimbare majoră i-ar putea lipsi definitiv de toți cei dragi, prin neantizarea existenței acestora.

Etta trebuie să proceseze repede toate subtilitățile politice și istorice cu care este asaltată informațional, pentru că evenimentele se precipită și ajunge angajată, fără voia ei, în lupta pe viață și pe moarte pentru găsirea unui instrument magic — un astrolab care permite activarea de noi pasaje temporale prin care se poate călători dintr-o epocă în alta.

Pe același vas cu fata, este membru al echipajului Nicholas Carter, un tânăr marinar cu trecut aventuros, și între ei se înfiripă o intensă poveste de dragoste.
După peripeții incredibile pe mare și pe uscat, Nicholas și Etta se apropie tot mai mult de astrolab.

Oare îl vor găsi? Cum se va schimba călătoria în timp, limitată încă de pasajele fixe cunoscute, după aceea? Ce preț vor avea de plătit cei doi îndrăgostiți, dacă vor să rămână împreună?

Pentru a supraviețui și a se întoarce în prezentul ei, Etta trebuie să învețe să navigheze prin spațiu, timp, dragoste și trădare.

Combinația dintre tematica mereu fascinantă și drama bine articulată a narațiunii face romanul interesant pe tot parcursul lui.
Apar revelații la foc continuu, iar personajele sunt obligate să se miște și să priceapă totul rapid, dacă vor să își salveze pielea din nenumărate situații limită.

Diferitele epoci pe care le traversează călătorii temporali sunt descrise destul de minuțios, pe cât permite curgerea acțiunii, în baza unei vizibile documentări solide a autoarei. De la haine, corsete, lenjerie, modul femeilor de a-și pieptăna părul, la mâncărurile specifice vremii și aspectul vehiculelor sau orașelor, toate atrag prin ineditul informațiilor istorice selectate.

Personajele sunt reușit creionate.

Etta se remarcă prin perspicacitate, adaptabilitate, combativitate și încăpățânare. Se prinde iute de toate modificările în perceperea universului, cu care este bombardată, metabolizează imediat noile realități, își formează grabnic echipa ideală ce să-i asigure supraviețuirea.
Nicholas e tânărul cavaler din alte vremuri, idealist, onorabil, gata să se sacrifice de dragul persoanei iubite, dar are și obișnuința realisto-cinică de a privi lumea drept loc ostil.

Deși atât de diferiți în multe privințe, cei doi protagoniști rezonează perfect și conving cititorii să le devină suporteri în încercările prin care au de trecut.

Pasagera este o poveste cu viziune originală despre călătorii în timp, aventuri culturale de epocă și iubire atemporală.

Autoarea americană Alexandra Bracken s-a născut în Arizona, a studiat istoria şi literatură engleză, apoi a lucrat timp de șase ani în domeniul editorial.
După ce a decis să se dedice integral scrisului, s-a întors în Arizona, unde locuiește într-o casă plină de cărţi.
Romanele sale sunt traduse în peste 15 limbi și au fost prezente pe listele de bestseller New York Times.

Sub aceeași semnătură, la Editura Trei au apărut: Minți primejdioase (roman ecranizat la Hollywood), Niciodată înduplecate și După asfințit, ce se constituie într-o trilogie.

Din această nouă serie (Pasagerii), deocamdată duologie, au fost lansate titlurile:

Passenger (2016) și Wayfarer (2017).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *