Recenzie: A fost odata la Hollywood – de Quentin Tarantino

Carti

Să transformi un film într-o carte de succes pare o misiune mult mai dificilă decât procedeul invers, cel al ecranizării – există semnificativ mai puține exemple de reușite editoriale realizate pe direcția asta.

Atunci însă când filmul este unul al lui Quentin Tarantino, probabil cel mai popular regizor-scenarist al planetei, iar cartea este scrisă tot de el, propunându-și să extindă și să îmbogățească universul propriei opere cinematografice,… rezultatul merită cu siguranță degustat.

A-fost-odata-la-Hollywood

A fost odată la Hollywood rămâne în primul rând un film memorabil, distins cu două premii Oscar, cu actori excepționali (Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie), controversat în rândul criticii, revăzut obsesiv de fani, dar de acum este și titlul unui roman excelent scris, reprezentând debutul lui Tarantino în literatură.

Această capodoperă de autor poate fi percepută ca o enciclopedie a cinematografiei anilor ’60, ca o comedie sadică sau ca o privire melancolică aruncată în urmă, în niște vremuri care puteau fi perfecte, cu mici ajustări – ce în universul ucroniei tarantiniene chiar sunt efectuate.

În speță, așa cum în Inglourious Basterds a fost rezolvată problema nazistă, modificând un șir de evenimente din istoria umanității, în A fost odată la Hollywood, un șocant caz de cronică criminalistică este soluționat în cu totul alt mod, atunci când membrii sectei lui Charles Manson, în loc să o ia pe străduța unde-i aștepta celebritatea pentru că ar fi măcelărit-o pe Sharon Tate, promițătoarea actriță și soția însărcinată a regizorului Roman Polanski, ajung de fapt undeva prin vecini, unde dau peste un actor cam ratat, un cascador dubios și peste câinele lui nemilos.

A fost odata la Hollywood - recenzie - Humanitas Fiction

După cum declară Tarantino, romanul A fost odată la Hollywood este „o regândire totală a întregii poveşti din film”.
O istorisire comică, savuroasă, uneori dură, despre anul 1969, muzica, maşinile, filmele, spectacolele TV ale epocii și, mai ales, despre Hollywood, cu minciuna sa feerică şi realitatea brutală, aşa cum ni le livrează un maestru al povestirii care-l cunoaşte ca pe propriile buzunare.

Quentin Tarantino adaugă în carte detalii diferitelor secvenţe şi personaje, dezvoltând în mai multe capitole latura aventuroasă şi sinistră a cascadorului Cliff Booth (interpretat în film de Brad Pitt), introducând o paranteză narativă despre demonul hipiot Charles Manson şi noi întâmplări al căror protagonist este steaua pălind Rick Dalton (interpretat în film de Leonardo DiCaprio).

Pe scurt, tot ce a rămas ascuns, nespus şi neexplicat în producția de Oscar, adică imensul volum al aisbergului de dincolo de peliculă: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecţiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate.

Rezultatul: o epopee a culturii americane din anii ’60, ai cărei zei şi eroi descind din şi aspiră la Olimpul de pe Coasta de Vest – fabrica de visuri de pe colinele Hollywoodului, o reuşită stilistică extraordinară a unui geniu care dovedeşte că nu cunoaşte bariere în modalitatea de expresie, fie că este voba de film sau de literatură.

A fost odata la Hollywood - recenzie - Humanitas

A fost odată la Hollywood este un volum literar care amplifică, aprofundează, lărgește și completează orizonturile operei cinematografice, utilizând comprimări sau extinderi temporale, astfel încât scene lungi din film ocupă în carte câteva pagini și invers, momente ce nu au putut fi dezvoltate vizual suficient, de regizor, sunt acum desfășurate în cele mai mici amănunte, sub mâna sigură a romancierului.

De la debutul cu Reservoir Dogs (1992), urmat de Pulp Fiction (1994; Palme d’Or 1995), regizorul-star Quentin Tarantino nu mai are nevoie de nici o prezentare.

S-a născut în 1963, în Knoxville, Tennessee, dar a crescut în Los Angeles.
De la vârsta de 29 de ani, când Reservoir Dogs a fost proiectat la festivalul Sundance, cariera lui de regizor, scenarist şi producător – Jackie Brown (1997), Kill Bill: Volume 1 (2003), Kill Bill: Volume 2 (2004), Death Proof (2007), Inglorious Basterds (2009), Django Unchained (2012), The Hateful Eight (2015), Once Upon a Time in Hollywood (2019) – a fost jalonată de premii Oscar, Globul de Aur şi BAFTA, filmele sale având un enorm succes de critică şi de public.

A fost odata la Hollywood -- recenzie

Filmul A fost odată la Hollywood a avut, printre altele, zece nominalizări la Oscar, cinci la Globurile de Aur (unde a fost desemnat cel mai bun film musical sau comedie, iar Tarantino a luat premiul pentru scenariu) şi douăsprezece la Critics’Choice Awards.
Pentru interpretarea rolului lui Cliff Booth, Brad Pitt a primit un Oscar şi un premiu BAFTA.

În 2021 Tarantino debutează ca romancier cu A fost odată la Hollywood, rescriind şi îmbogăţind povestea fascinantă din film.
În săptămâna când a fost lansat, romanul a intrat direct pe primul loc în New York Times Bestsellers List şi în topul vânzărilor de pe Amazon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *