Calatoria – mod de cunoastere si autocunoastere

Carti, Sfaturi
Calatoria - mod de cunoastere si autocunoastere

„Te rog fii un calator, nu un turist. Incearca lucruri noi, intalneste oameni noi si uita-te mai departe de ceea ce se afla in fata ochilor tai. Acestea sunt cheile pentru a intelege minunata lume in care traim”- Andrew Zimmern.

Doresti sa iesi din rutina agasanta a vietii de zi cu zi si sa pleci intr-o vacanta in care sa te relaxezi, sa descoperi noi locuri, noi mentalitati si sa interferezi cu alte culturi? Citeste cu atentie urmatoarele randuri si vei gasi diferite surse din care sa te informezi pentru a putea lua o decizie cat mai inteleapta si a avea o perspectiva cat mai ampla asupra locurilor care te intereseaza. De asemenea, vei afla si de ce este indicat sa calatoresti si sa intri in contact cu cat mai multe locuri, culturi si oameni.

Daca esti in schimb proverbialul calator din fotoliu, care prefera, indiferent din ce motiv, sa viziteze lumea cu ochii mintii, acest articol este potrivit pentru asta si poate constitui un imbold de a deveni proactiv.

Lumea inconjuratoare e fara indoiala o sursa nemasurata de mister, locuri fascinante si experiente unice. Orase incarcate de istorie si cultura, peisaje care iti taie respiratia, oameni si, nu in ultimul rand, povesti. Povesti cu talc, perfect adevarate si captivante.

Sa ne referim, de pilda, la ,,cetatea eterna” sau ,,capitala lumii”, Roma. Cata istorie, cata traditie si cat de multe locuri si povesti despre care poti afla. Fara indoiala ca nu e singurul oras care ofera oportunitati si experiente care merita incercate. Barcelona, metropola de pe malul Mediteranei si al doilea oras al Spaniei, Paris, orasul luminilor si al iubirii, Londra sau Praga reprezinta alte repere importante demne de luat in considerare.

In continuare, iti vom oferi cateva motive pentru care merita sa calatoresti si sa afli informatii despre locurile si lumea din jurul tau. Multi vad in aceasta actiune un mod de relaxare si cunoastere. Cu siguranta ca aceasta perspectiva este una corecta, viabila, insa calatoria, dincolo de aceasta pozitie, presupune conotatii mult mai profunde.

  1. Inveti sa-ti organizezi mai bine timpul. Cand esti plecat pentru o anumita perioada, doresti cu siguranta sa vizitezi cat mai multe locuri si sa faci cat mai multe activitati. Pentru asta ai nevoie de o gestionare cat mai eficienta a timpului, iar daca vei reusi asta, vei deprinde aceasta capacitate si in viata de zi cu zi.
  1. Banii cheltuiti intr-o calatorie te fac mai fericit decat cei cheltuiti pe alte bunuri materiale. Asa sustin psihologii in studiul ,,Experientele ne fac mai fericiti decat posesiile”. Astfel, vei realiza ca banii nu reprezinta cea mai importanta parte a existentei, ci mai degraba un mijloc decat un scop sau mod de a trai.
  1. Calatoria este educativa, este o modalitate excelenta de a invata lucruri noi, cel mai iscusit profesor de istorie și geografie. Iti starneste interesul fata de aspecte de care nu ai fi crezut vreodata ca vrei sa afli mai multe. Calatorind nu te opresti niciodata din invatat si experimentat.
  1. Descoperi ca nimeni nu e resposabil pentru ceea ce se intampla cu tine. Nu conteaza ca nu ai calatorit la varste fragede. Ai tot timpul sa faci asta in viitor. Constientizezi inevitabil ca trebuie sa depui efort si sa muncesti pentru visurile si dorintele tale.
  1. Realizezi ca exista oameni care au cu totul alte valori si principii in viata si ajungi sa respecti felul lor de a fi si sa constientizezi faptul ca trebuie sa inveti sa relationezi si cu oameni diferiti de tine.
  1. ,,Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus, daca vrei sa poti sa vezi foarte departe”, spunea Brancusi. Calatorind iti poti incerca limitelele si poti vedea cat de departe poti ajunge si de ce mai e nevoie pentru a atinge cea mai inalta culme a succesului.

Exista cu certitudine si alte motive pentru care merita sa calatoresti, sa gasesti repere noi si sa cunosti cat mai multe lucruri din lumea care te inconjoara. Cineva spunea ca cei care isi doresc sa calatoreasca sunt insufletiti de un maret inteles al vietii. Intr-adevar, viata capata sens in momentul in care decizi sa-i dai unul. Si ce alt mijloc mai bun de a da vietii sens decat sa fii curios, sa cunosti mai multe perspective si sa interactionezi cu mentalitati diferite!?