10 lucruri pe care nu le stiai pana acum despre carti

Fun facts
10 lucruri pe care nu le stiai pana acum despre carti

Lectura este un mod perfect de relaxare si destindere, modalitatea prin care aflam mereu lucruri noi, descoperirea de noi universuri si chiar visarea cu ochii deschisi. Curiozitatea ne tine mintea activa si ne ajuta creierul sa ramana mereu tanar. Se spune ca cei care citesc mult au o memorie foarte buna, acuitate vizuala, simt acut al observatiei.

Astazi iti propunem sa afli 10 lucruri pe care nu le stiai pana acum despre carti!

  1. „Bibliosmia” este placerea de a mirosi carti vechi. Ce poate fi mai placut decat sa simti aroma paginilor tiparite cu decenii in urma?
  2. Cei mai pasionati cititori din lume sunt locuitorii Indiei. Media de ore citite pe saptamana este de 10,7 ore.
  3. Tara cu cele mai multe carti citite pe cap de locuitor este Islanda.
  4. „Tsundoku” este un cuvant japonez ce se refera la persoana care isi cumpara tot timpul carti, dar nu le citeste niciodata.
  5. Primul roman din lume redactat pe o masina de scris a fost Aventurile lui Tom Sawyer.
  6. Cea mai scumpa carte cumparata vreodata a fost Codex Leicester’’ si a fost achizitionata de Bill Gates la pretul de 30,8 milioane de dolari.
  7. Cea mai lunga fraza tiparita vreodata are 823 de cuvinte si face parte din cartea Mizerabilii de Victor Hugo.
  8. Cuvantul ‘’Yahoo’’ isi are originile in cartea ‘’Calatoriile lui Gulliver, scrisa de Jonathan Swift si publicata in anul 1726.
  9. Cele mai citite trei carti din lume sunt: „Biblia”, Citate de la Presedintele Mao Tsetung’’ si seria ‘’Harry Potter’’.
  10. Din cauza plangerilor din partea cultelor religioase, cartile din seria „Harry Potter” sunt pe lista celor mai interzise carti din Statele Unite ale Americii.

Pe langa aceste 10 curiozitati, mai exista cu siguranta alte zeci de lucruri interesante de stiut despre carti! Pentru ca esti pasionat de carti, speram ca ai aflat cateva lucruri noi despre pasiunea ta si ti-ai largit cultura generala.