Contact: 0730 650 316
Program L - V: 08:00 - 17:00
comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

Neagu Djuvara

Istoricul, diplomatul, filosoful, jurnalistul si romancierul roman Neagu Djuvara s-a nascut la 18/31 august 1916 in Bucuresti, Romania si a decedat in data de 25 ianuarie 2018 la Bucuresti, Romania.

S-a nascut intr-o familie aristocrata de origine aromana, la Bucuresti. Tatal sau, Marcel Djuvara, a fost sef de promotie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg in 1906 dar si un capitan de geniu in armata romana, acesta decedand in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918. Tinca Gradisteanu, mama sa, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni.

Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940).A luat parte la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie - noiembrie 1941), fiind ranit aproape de Odesa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, reprezentata de doamna Kollontai.Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si acest minister.

Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale exilului romanesc (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare „Carol I”).

In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde a stat douazeci si trei de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului Afacerilor Straine din Niger si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.

Intre timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat (docenta) la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog si filozof Raymond Aron; mai tarziu, obtine si o diploma a prestigiosului Institut national de limbi si civilizatii orientale de la Paris (INALCO).

Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa decembrie 1989, cand se intoarce in tara. Din 1991 in 1998 este profesor asociat la Universitatea din Bucuresti. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi si al Institutului de Istorie „N. Iorga” din Bucuresti.

A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul national „Serviciul Credincios” si cu „Ordre des Arts et des Lettres” in grad de Ofiter.

Neagu Djuvara a primit pe 30 octombrie 2012 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat, incepand cu ora 10.00, in Sala Stoicescu a Palatului Facultatii de Drept. Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost atribuit si de catre Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, in urma ceremoniei din 5 decembrie 2012.

Pe 15 martie 2017 lui Neagu Djuvara i s-a acordat gradul de general de brigada — cu o stea, in retragere.

Slujba sa de inmormantare a fost oficiata in data de 28 ianuarie 2018 in Catedrala Sfantul Vasile din Bucuresti, de catre Mihai Fratila, episcop roman unit (greco-catolic) de Bucuresti.

Neagu Djuvara

Neagu Djuvara

4 Produse

Filtre
  • Nou
  • Pozitie
  • Nume
  • Pret crescator
  • Pret descrescator
Nou
12
  • 12
  • 24
  • 36
pe pagina
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.