Contact: 0730 650 316
Program L - V: 08:00 - 17:00
comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a nascut la 1 februarie 1852, in satul Haimanale (care astazi ii poarta numele), fiind primul nascut al lui Luca Stefan Caragiale si al Ecaterinei Chiriac Karaboas, a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. George Calinescu il considera a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani.[4] A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.

Inceputul activitatii jurnalistice a lui Caragiale poate fi datat, cu probabilitate, in luna octombrie 1873, la ziarul Telegraful, din Bucuresti, unde ar fi publicat rubrica de anecdote intitulata Curiozitati. Apropierea de ziaristica este confirmata, cu certitudine, odata cu colaborarea la revista Ghimpele, unde si-ar fi semnat unele dintre cronici cu pseudonimele: Car si Policar, in care sunt vizibile vioiciunea si verva de buna calitate.

Intre anii 1878 si 1881 a colaborat la Timpul, alaturi de Eminescu, Ronetti-Roman si Slavici. La 1 februarie 1880 revista Convorbiri literare a publicat comedia intr-un act Conu Leonida fata cu reactiunea. Tot in 1878 a inceput sa frecventeze sedintele bucurestene ale Junimii, la Titu Maiorescu si sa citeasca din scrierile sale. La Iasi, a citit O noapte furtunoasa intr-una din sedintele de la Junimea. In 1879 a publicat in Convorbiri literare piesa O noapte furtunoasa. De Paste, in 1879, se afla la Viena, impreuna cu Titu Maiorescu.

De la debutul sau in dramaturgie (1879) si pana in 1892, Caragiale s-a bucurat de sprijinul Junimii, desi in intregul proces de afirmare a scriitorului, Junimea insasi a fost, pana prin 1884 - 1885, tinta atacurilor concentrate ale adversarilor ei. Mai multe dintre adversitatile indreptate impotriva lui Caragiale au fost cauzate si de calitatea sa de junimist si de redactor la ziarul conservator si junimist, Timpul (1878 - 1881).

Prima piesa a dramaturgului, O noapte furtunoasa, bine primita de Junimea si publicata in 1879 in Convorbiri literare (in care au fost publicate toate piesele sale), a beneficiat, la premiera, de atacuri deloc neglijabile.

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Produsele 1 la 12 din 15 total

Filtre
  • Nou
  • Pozitie
  • Nume
  • Pret crescator
  • Pret descrescator
Nou
12
  • 12
  • 24
  • 36
pe pagina
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.