Scrieti o recenzie
Amintiri de pe Valea Somuzului. O lume asa cum a fost - David Croitor - Editura Sedcom Libris
Cartea Amintiri de pe Valea Somuzului. O lume asa cum a fost scrisa de David Croitor a aparut la editura Sedcom Libris in anul 2023 si face parte din categoria memorii, biografii si jurnale.
De acelasi autor
Scrieti recenzia dumneavoastra
DespreAmintiri de pe Valea Somuzului. O lume asa cum a fost - David Croitor - Editura Sedcom LibrisAm citit manuscrisul volumului de fata cu mare placere. Autorul celor cincizeci si trei de povestiri are o calitate esentiala pentru orice scriitor: nu plictiseste. David Croitor povesteste cu verva, interesant, atent la detalii, la personaje si la dialog. Situatiile pe care si le alege, modul cum gradeaza naratiunea, limbajul, ritmul te tin cu ochii in pagina si, nu de putine ori, te fac sa explodezi de ras. Ce mai, David Croitor este un povestas de prima mana! As porni cu el intr-o calatorie de trei zile si trei nopti, fara teama de a ma plictisi.
Desi, in buna parte, autobiografice, intamplarile relatate isi depasesc cu mult contextul. Unele vorbesc despre umanitatea profunda, despre formare, despre nostalgia unui timp paradiziac, iar altele ajung in zona criticii sociale relaxate, a istoriei familiei sau a reconstituirii aproape etnologice a lumii rural-bucovinene. Placerea folosirii regionalismelor sau arhaismelor, fara riscul de a impotmoli povestirea, sporeste, deopotriva, farmecul lexical al textului, pitorescul intamplarilor si precizia descrierii etnografice.
Toate povestirile comunica la nivel profund, rizomatic, tesand o lume narativa coerenta. Uneori intrezarim nazdravaniile antonpannesti, alteori il auzim parca pe humulesteanul cel hatru sau simtim ritmuri sadoveniene, dar toate sunt absorbite organic in lumea lui David Croitor.
Nu rareori, umorul de care vorbeam lasa loc ironiei si autoironiei, alteori melancoliei ori duiosiei si emotiilor de vibratie crestina, pe care autorul si le asuma cu pregnanta, dar fara stridente.
In mijlocul intamplarilor lui David Croitor sta, cu curaj, el insusi, dar vorbind despre el si ai lui reuseste sa ne povesteasca despre lume, ceea ce nu-i deloc putin lucru.-- Dan Lungu
Lumea in care se graviteaza eroul (ori poate ca aceasta graviteaza in jurul lui) este, in prima sa copilarie, o micuta comunitate pitoreasca sub aspect etnografic si lingvistic, dintr-un sat bucovinean de pe Valea Somuzului, pe la mijlocul secolului al XX-lea, iar peste cativa ani, in adolescenta si prima tinerete, chiar capitala tarii, Bucurestiul, cu munca in fabrica, pasiunea si studiul autodidact pentru pictura, viata literara in compania doamnei Agatha Grigorescu-Bacovia, sotia Poetului, anii de universitate, bogata si complicata viata interioara, cautarea si intalnirea iubirii.
Amintirea dobandeste forta si functia sacralizarii trecutului, precum si pe cea a pastrarii si transferului memoriei de la o generatie la alta. Iar scrierea si lectura duc mai departe miracolul. Conserva si disemineaza memoria. O eternizeaza. Ceea ce inseamna, in fond, un pariu castigat de om, ca alergator in cursa, mai lunga ori mai scurta, a timpului ce i-a fost dat. - Alina Hucai, redactor
Cel mai frumos lucru din lume este sa ai pe cineva aproape, cineva care, chiar daca nu poate face lucruri mari pentru tine, poate macar sa te asculte. Cineva care sa-ti intinda umarul ca sa plangi atunci cand iti vine sa plangi.
Cel mai frumos lucru din lume este sa vina toamna si sa te gaseasca pe dealuri, la cules de lumina.
Cel mai frumos lucru din lume este cand alergi prin maldare de frunze, alergi si iar alergi, frunzele se zbuciuma a poezie sub picioarele tale, iar vantul nu te poate ajunge din urma.
Cel mai frumos lucru din lume este atunci cand iti vine in minte sa te gandesti ca cel mai frumos lucru din lume este sa te gandesti ca exista cu adevarat cel mai frumos lucru din lume, chiar daca tu nu l-ai gasit inca.
Cel mai frumos lucru din lume este atat de aproape de mine si de tine, este chiar intre noi. - David Croitor
PORTRET IN CUVINTE
(biografia autorului)
David Croitor s-a nascut in Suceava, la data de 27 martie 1958, fiind cel mai mare copil al familiei Croitor (tatal, Gheorghe, mama, Virginia, si unsprezece copii), din satul bucovinean Liteni (astazi, apartinand de comuna Moara), de pe Valea Somuzului.
A facut scoala primara in satul natal, apoi liceul in Suceava, ramanand, pentru toata viata sa, marcat de frumusetea vrajita a locurilor natale, de tipologiile umane cu care a interactionat, de intamplarile pe care le-a trait in aceasta perioada si l-au format ca om. In anul 1988, a absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universitatii din Bucuresti.
A urmat cursuri libere de pictura si desen impreuna cu Dimitrie Loghin, la Suceava, in 1978, si cu Aurel Anitei, la Bucuresti, in 1981. Si-a dedicat, cu pasiune si curaj, intreaga viata picturii, lucrand exclusiv ca pictor independent, temele pe care le abordeaza in lucrarile sale fiind mirabila lume a satului romanesc, cu predilectie cel bucovinean, pe care il cunoaste cel mai bine, frumusetea si candoarea vietii simple a oamenilor obisnuiti, farmecul naturii surprinse in circuitul tuturor anotimpurilor si pitorescul interioarelor cu specific rustic, casele
vechi care devin, ele insele, personaje, precum si obiectele si locurile purtatoare de povesti si de semnificatie. In ansamblu, opera sa artistica reconstituie un univers geografic si uman pe cale de disparitie ori de deformare, prin aceasta capatand valoare testimoniala si testamentara. Stilul particular in care sunt realizate lucrarile sale marturiseste gasirea, urmarea si asumarea unei voci unice, personale, fiind usor de recunoscut, iar emotiile transmise prin teme, subiecte, cromatica, mesaje directe ori subtile, deseori, subliminale dovedesc profunzimea si autenticitatea trairilor artistului si ale artei in care acestea au fost transpuse.
Din anul debutului sau ca pictor – 1986, marcat printr-o expozitie organizata in cadrul Facultatii pe care a absolvit-o, a avut numeroase expozitii personale in tara (Horezu – Valcea, Suceava, Iasi, Vatra Dornei, Ibanesti – Mures, Bistrita-Nasaud, Oradea, Bucuresti, la Galeria de Arta Contemporana Elite Art Gallery, in anul 2015, cu expozitia personala Arhitecturile sufletului si in 2017, cu expozitia personala DE BINE) si in strainatate (Danemarca, Luxembourg, in cadrul evenimentului artistic L’Automne Roumain). A participat, de asemenea, la mai multe expozitii colective desfasurate sub egida Asociatiei Artistilor si Scriitorilor din Tara Dornelor si a Asociatiei de Arta „Nicolae Tonitza – TAG” din Suceava, la Vatra Dornei, Suceava si Cernauti. In 2008, a prezentat cinci lucrari la o expozitie de grup in Bucuresti, iar in 2011, alte trei la expozitia Calatorind prin lume, organizata de Galeria Elite Prof Art din Bucuresti. In 2012, a expus doua lucrari in cadrul Salonului National de Arta de la Alba Iulia. In 2013, a participat la „Salonul de Iarna” de la Galeriile de Arta „Stefan Luchian” din Botosani. In luna martie a anului 2014, a expus alte douasprezece lucrari in cadrul expozitiei artistilor de la Sozopol, Bulgaria, editia a III-a, Palatul Sutu, Bucuresti, iar in 2016, a participat la Expozitia Nationala de la Muzeul Cotroceni, intitulata Marina in pictura romaneasca, cu lucrari din colectii particulare.
A participat, alaturi de artisti din tara si strainatate, la diverse tabere de creatie nationale si internationale, organizate la Vatra Dornei, Albac (Alba), Moneasa (Arad), Chiril (Suceava), Salciua (Muntii Apuseni), Cavnic (Maramures), Maldaresti (Horezu), Targoviste, Sucevita, Bistrita-Nasaud, Balcic si Sozopol (Bulgaria), Kotegyan si Belmegyer (Ungaria).
A fost apreciat, de-a lungul carierei sale artistice, cu mai multe premii: Premiul pentru arta (2008) oferit de Asociatia Artistilor si Scriitorilor din Tara Dornelor; Premiul pentru pictura al Fundatiei Culturale a Bucovinei (2008); Premiul Pictorul Anului, oferit de Consiliul Judetean Suceava (2012); Premiul pentru pictura al Asociatiei Artistilor si Scriitorilor din Tara Dornelor (2018); Titlul de Senior al Artelor Plastice Bucovinene (2019) oferit de Consiliul Judetean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”.
Incepand cu anul 1992, numele sau apare in presa scrisa, in diferite reviste si ziare ale timpului. Profesorul Mihai Cioata din Vatra Dornei il invita, in anul 2014, sa-si publice povestirile in Monitorul de Dorna, publicatie bilunara, al carei coordonator si administrator era. Aceasta frumoasa colaborare a durat vreme de peste sapte ani. Relevanta este, de asemenea, citarea sa in volumul Exercitii de fidelitate, aparut la Iasi, in 2007, la Editura ART XXI, autor: Valentin Ciuca (pp. 576-578). In 2010, apare mentionat si in Efigii in filigran, autor: Tiberiu Cosovan, carte aparuta la Editura Musatinii din Suceava (pp. 83-87). De asemenea, in 2011, este inclus de criticul de arta Valentin Ciuca, in monumentalul Dictionar ilustrat al Artelor Frumoase din Moldova (1800–2010) (pag. 161-162), lucrare aparuta la Editura ART XXI.
In 2014, ii apare volumul de autor Vocatia peisajului, bucuria culorii, la Editura ART XXI, cu o prefata semnata tot de Valentin Ciuca. In 2016, scriitorul Dan Lungu ii descopera talentul literar si il include cu povestirea Filmul (pp. 61-71) in antologia Cartea copilariilor (Editura Polirom, Iasi, 2016), pe care o coordoneaza impreuna cu Amelia Gheorghita. Cateva dintre povestirile sale sunt publicate, de-a lungul timpului, si in diverse reviste literare: (2016) Dacia literara, editata de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si (2019) Moldova Literara, tiparita sub egida Filialei Iasi a Ligii Scriitorilor din Romania. In anul 2019, publica la Editura PIM din Iasi albumul Portal catre amintiri, un volum de 252 de pagini, adunand aproximativ 200 de lucrari, insotit de o prefata scrisa de Delia Ioana Leizeriuc, critic de arta. Scrie povestirea Covid, noul meu prieten (pp. 373-379) pentru volumul Pan-demon 2020 si Covid-19. O carte-document despre Primavara anului 2020 (Editura Sedcom Libris, Iasi, 2020, coordonator: Alina Hucai), regasindu-se in compania altor 40 de autori din diverse domenii profesionale: academicieni, profesori, cercetatori stiintifici, medici, psihologi, sociologi, teologi, juristi, antropologi, analisti de securitate, geopolitica si politica externa, jurnalisti, scriitori, artisti etc. In 2022, apare al treilea volum de autor, de asemenea, in format de album‚ Lumina de la miazanoapte, coordonat de Delia Ioana Leizeriuc, acesta totalizand 160 de pagini si fiind ilustrat cu imaginile lucrarilor realizate de pictor in timpul pandemiei de COVID-19, din primavara neagra a anului 2020. Apare cu mai multe texte insotite de reproduceri dupa lucrarile sale in numerele din 2021 si 2022 ale revistei trimestriale Ambasador pentru Romania, infiintata cu scopul de a promova Romania prin oameni, valori si traditii, aceasta fiind distribuita in tara si in comunitatile romanesti din diaspora.
Cele mai multe dintre lucrarile sale se afla in zeci de colectii particulare din tara, majoritatea in capitala, la Bucuresti, dar si in strainatate: Anglia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croatia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Republica Moldova, Olanda, Portugalia (Insulele Azore), Scotia, SUA, Suedia, ceea ce dovedeste ca David Croitor este un pictor apreciat, pe gustul unui public larg. In acelasi timp, este si un scriitor indragit, postarile sale de pe reteaua de socializare Facebook fiind urmarite si citite de mii de persoane din intreaga lume, regasindu-se emotional si identitar in aceste amintiri si meditatii despre viata.
In prezent, David Croitor locuieste impreuna cu sotia sa, Adriana, intr-o casa frumoasa din Vatra Dornei, in nordul Romaniei, in depresiunea intramontana a Dornelor din Carpatii Orientali. Are doua fete, pe Agatha (numita asa, in respectul unei promisiuni si in amintirea doamnei Agatha Grigorescu-Bacovia, sotia Poetului sau indragit, George Bacovia), si Tania, despre care ati citit ori, poate, veti dori sa va dati putina vreme sa cititi in aceasta carte cu amintiri, ca si despre toate celelalte intamplari formatoare, vesele ori triste, din copilaria, adolescenta si prima tinerete a autorului.
Speram cu totii, fie ca o spunem sau nu, la o continuare a cartii, la un al doilea volum cu amintiri si intamplari din viata artistica si din cea de toate zilele. Pentru ca tot ceea ce este frumos trebuie sa continue.
Realizator:
Alina Hucai
Mai multe informatii
Autor | David Croitor |
---|---|
Categorie | Memorii & Eseistica |
Data aparitiei | 2023 |
Editura | Sedcom Libris |
Format | 130x200 |
ISBN | 978-973-670-639-4 |
Numar pagini | 402 |
Tip coperta | Necartonata |
Transport Gratuit | Nu |