facebook portokal

Contact: 0730 650 316

Program L - V: 08:00 - 18:00

comenzi@portokal.ro; online@portokal.ro

  • Adevarul in cautare de Minister - Tuca Florentin - Editura Universul Juridic

Adevarul in cautare de Minister - Tuca Florentin - Editura Universul Juridic

34,90 Lei

Disponibilitate: In stoc

Isbn: 978-606-39-0793-7
Numar pagini: 235
Data aparitiei: 2021
Limba: Romana
Colectia: Cogito
Format carte: 130X200
Tip coperta: Brosata

Fii primul care evalueaza acest produs.

Deschizi coletul inainte de plataReturnare produs in 30 de zileTransport gratuitTransport gratuit

  • Descriere
  • Pareri

Detalii

Cartea Adevarul in cautare de Minister scrisa de Tuca Florentin a aparut la edituraUniversul Juridic in anul2021 si face parte din categoriaScoala si academic.

Atunci cand, cu multi ani in urma, am citit pentru prima oara romanul „1984” al lui George Orwell si, apoi, la putin timp dupa aceea, „Minunata lume noua” a lui Aldous Huxley, m-am bucurat, printre altele, de imensa distanta care, in mintea mea naiva, ma separa de lumile distopice construite de cele doua capodopere. Erau bucuria celui care revine la realitatea matinala dupa trezirea dintr-un cosmar chinuitor si usurarea de a vedea, de pe malul unei realitati digerabile, ca fictiunea hidoasa crescuse pe malul celalalt, peste o apa de netrecut. La adapostul acestei distante, mi-am permis adesea tihna unor priviri contemplative asupra imediatului, debarasate de mari framantari si temeri, incarcate mai degraba de nostalgie, introspectii si chiar pofta de umor. Am impachetat aceste priviri si ganduri in cateva texte din debutul prezentei colectii, pe post de introducere senina.

 
Odata cu trecerea timpului insa, mi-am dat seama ca, incet-incet, distanta dintre maluri incepe sa se micsoreze, iar relatia dintre realitate si distopie tinde sa capete aparenta unei amicale, dar periculoase vecinatati. Descoperirea acestei tot mai vizibile apropieri de planuri m-a pus in garda, iar majoritatea articolelor aranjate cronologic in volumul de fata sunt expresia unor autentice dezamagiri, ingrijorari sau semnale de alarma, dupa caz, asociate cu predilectie unor trimiteri comparative la universurile fictionale imaginate de Orwell si Huxley.

Intai, sub forma unei respingeri a aporturilor nocive ale valurilor de corectitudine politica, ideologie identitara, anti-cultura (cancel culture) si cultura a victimizarii, dictatura a minoritatilor si triumf al decadentei, toate specifice lumii postmoderne care tinde sa ne subjuge. Sunt reactii critice aplicate in analiza unor fenomene sociale, realitati juridice sau radiografii istorice, dupa caz, cuprinse in cateva eseuri in care trimiterile la distopiile evocate raman, deocamdata, la stadiul de aluzii bune ca note de subsol.

Apoi, ca semnal de alarma in fata crizei profunde a expresiei vorbite si scrise si, in particular, a limbajului politic si juridic actual. Limba contemporana respira tot mai greu, sufocata sub greutatea unor politici si a unor codificari care, de data asta, amintesc, tot mai des si mai direct, de codul Noiivorbe (Newspeak), dialectul partidului din „1984”. Atacata din toate directiile de nevoia de „confort” si de „spatii sigure” (safe spaces), de imperativul „tolerantei”, „diversitatii” si „incluziunii”, de amenintarea unor tabuuri precum delictul de opinie ca discurs instigator la ura (hate speech), de agresiunea cenzurii si de riscul auto-cenzurii, de permanenta dubla masura, libera expresie pare incercuita si manata inspre un tarc in care sensul se talmaceste prin anti-sens precum libertatea prin sclavie, pacea prin razboi si puterea prin ignoranta.

Pe urma, ca oftat de neputinta in fata evacuarii dreptului din statul de drept si a inlocuirii lui cu un set de ordine si instructiuni, martiale si meta-constitutionale, porunci care vin dinspre un Big Brother tot mai tehnocratic si mai autoritar, tot mai ubicuu si tot mai vigilent, tot mai inclinat sa proclame ca 2+2=5 si sa expulzeze in „camera 101” pe oricine ar fi in dezacord cu acest „adevar”. In contextul unei asemenea metamorfoze a justitiei si echitatii, apararea individului si principiile aferente acesteia se vad detronate – in aceeasi cheie orwelliana – de „valori” „superioare” cum ar fi cele asociate dreptului penal represiv si celor „doua minute de ura pe zi”, „luptei anti-coruptie”, incoronarii delatiunii ca regina a probelor (ca in cazul „justitiei” MeToo) si transformarii avocatului in „entitate raportoare de suspiciuni”.

In fine, ca imensa stupefactie in fata inchiderii in congelator a unei intregi planete si a pregatirii ei pentru un dezghet „salvator” sub forma unui fabulos nou start (the great reset) care ar presupune, in cuvintele unuia dintre regizorii responsabili, o spectaculoasa fuziune a „identitatilor noastre fizice, digitale si biologice”. O asemenea transformare ar fi, pesemne, imensul pas spre o minunata lume noua si minunata noua „normalitate” in care „stabilitatea, pacea si libertatea” imaginata de Huxley ar fi garantata pentru toti, in care oamenii ar fi creati in eprubeta, iar „stiinta” l-ar inlocui, in sfarsit, pe Dumnezeu.

Prin urmare, presiunea agasanta a corectitudinii politice, siluirea limbajului si a liberei expresii, slutirea dreptului si a principiilor sale fundamentale si, in fine, mugurii dictaturii medicale in epoca virusata de spaima covidului sunt cateva dintre bolile post-democratiei pe care am incercat sa le radiografiez in paginile acestui volum.

Nu pretind ca diagnosticul bazat pe aceste radiografii se bucura de autoritate de lucru judecat. In fapt, el nu este – si nici nu se doreste – o sentinta, ci, mai degraba, marturia sarguintei autorului de a pricepe cate ceva din istoria contemporana. Complicata cazna, recunosc.

Pana s-apuc insa s-o citesc in plina scriere, simt ca ea, istoria, se indeparteaza de introducerea senina de care vorbeam la inceput si se apropie de un ingust defileu. Este o stramtoare inspre care ea curge tot mai precipitat, isi pierde din coerenta si liniaritate, avanseaza ca printre Scila si Caribda si risca sa fie strivita de rotile dintate ale realitatii si fictiunii, malurile pe care le credeam indepartate, dar care, privite din amonte, par ca se imbuca si strivesc intre ele orizontul.

Scrie propria ta recenzie

 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Pret
Valoare
Calitate
Incarcare...
Va rugam sa asteptati...